konzervirana-gotova-jela-vizual-midiU svijesti hrvatskog potrošača gotova jela se još uvijek percipiraju kao proizvodi koji ne nude odgovarajuću vrijednost za uloženi novac, no takva percepcija postupno se mijenja

U usporedbi sa zapadnom Europom, hrvatsko tržište je još uvijek relativno nerazvijeno u segmentu gotovih jela.

Glavni razlog za ovakvo stanje jest percepcija potrošača kako je cijena ovih proizvoda na polici i dalje previsoka, no trendovi na tržištu ipak se kreću u smjeru povoljnijeg mišljenja potrošača kada je u pitanju vrijednost za novac koju nude proizvodi iz ove kategorije.

Osnovni argument za pojavu gotovih jela na tržištu jest njihova praktičnost: ona štede vrijeme i novac potrošaču, a ujedno se i smanjuje količina hrane koja se baca.

Radi se o jelima koja zahtijevaju minimalnu pripremu, bilo da se radi o konzerviranim ili dehidriranim gotovim obrocima, jer ih je obično potrebno samo podgrijati prije konzumacije ili prokuhati s malo vode.

Ubrzan životni ritam, postupno iščezavanje tradicije obiteljskih ručkova te sve više kućanstava sa samo jednim ili dva člana glavni su razlozi zbog kojih su posljednjih godina gotova i polugotova jela doživjela procvat u svijetu.

U SAD-u svaki su osmi obrok, a u Velikoj Britaniji više od 80 posto kućanstava barem jednom u sedam dana na jelovniku ima obrok iz mikrovalne. Svjetski trendovi stigli su i u Hrvatsku, doduše s malim zakašnjenjem, zbog čega se broj proizvoda i proizvođača u toj potencijalno lukrativnoj kategoriji stalno povećava.

KONZERVIRANA GOTOVA JELA

Konzervirana gotova jela su gotova jela koja je prije posluživanja potrebno zagrijati na umjerenoj temperaturi. Pakirana su u limenke te je na taj način sačuvana prirodna nutritivna vrijednost proizvoda na dugi rok.

Na temelju dostupnih ograničenih podataka, odnosno agregiranih elektronskih podataka trgovačkih lanaca s kojima surađuje agencija AC Nielsen, kategorija konzerviranih gotovih jela je u periodu od prosinca 2010. do studenoga 2011. na hrvatskom maloprodajnom tržištu ostvarila prodaju od 365 tona u vrijednosti od 16,5 milijuna kuna.

Time je ostvaren količinski pad od -1%, ali i vrijednosni rast od +2,7% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Vodeći proizvođači prema količinskom udjelu u kategoriji konzerviranih gotovih jela, s pripadajućim proizvođačkim robnim markama, u spomenutom periodu na hrvatskom tržištu su: Podravka (Podravka), Gavrilović (Gavrilović), Bonduelle (Bonduelle), Pik Vrbovec (Pik) i Eta živilska industrija (Natureta).

DEHIDRIRANA GOTOVA JELA
U istom periodu (prosinac 2010. – studeni 2011.) na temelju dostupnih ograničenih podataka (agregiranih elektronskih podataka trgovačkih lanaca s kojima AC Nielsen surađuje), kategorija dehidriranih gotovih jela na hrvatskom je maloprodajnom tržištu ostvarila prodaju od 121  tone u vrijednosti od 9,5 milijuna kuna.

Kategorija je na taj način ostvarila i količinski (-2,6%) i vrijednosni (-3,3%) pad u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

Vodeći proizvođači prema količinskom udjelu u kategoriji dehidriranih gotovih jela, s pripadajućim proizvođačkim robnim markama, u promatranom godišnjem razdoblju na hrvatskom tržištu su: Podravka (Podravka), Unilever (Knorr), Dr. Oetker (Dr.Oetker), Nestle (Maggi) te privatne robne marke.

KONZERVIRANA ŽLICOM, DEHIDRIRANA VILICOM
Lako je zaključiti temeljem ambalaže i svojstava proizvoda da se konzervirana jela uglavnom jedu žlicom, a dehidrirana vilicom. Tako u ponudi konzervirane hrane uglavnom nalazimo grah, gulaš, paprikaš, čobanac, fileke, varivo… dok asortiman dehidriranih jela najčešće podrazumijeva raznorazne tjestenine i rižota.