palmeSegolene Royal je prozvala kompaniju koja proizvodi Nutellu i pozvala javnost da prestane jesti svjetski popularan čokoladni namaz.

Francuska ministrica ekologije, održivog razvoja i energije Segolene Royal je pozvala na bojkot poznatog čokoladnog namaza Nutella, prenosi britanski list The Guardian.

“Prestanite jesti Nutelle i spasite svjetske šume”, kazala je ona.

Ona je prozvala kompaniju koja proizvodi Nutellu i pozvala javnost da prestane jesti svjetski popularan čokoladni namaz od lješnjaka tvrdeći kako doprinosi deforestaciji.

“Moramo posaditi mnogo drveća jer se trenutno događa masivna deforestacija koja također pridonosi globalnom zagrijavanju. Trebali bi prestati jesti Nutellu jer je napravljena s palminim uljem”, istakla je Royal u svom intervjuu za francusku televiziju Canal+.

Ona je kazala da su palme zamijenile ostala drveća i time uzrokovala veliku štetu okolišu i dodala da bi Nutella trebala biti napravljena od drugih sastojaka.

Njeni komentari su bili upućeni Ferreru, velikom talijanskom proizvođaču čokolade koji proizvodi Nutellu.

Bez ikakvog direktnog referiranja Royal, kompanija je u utorak saopćila kako je svjesna svog utjecaja na okoliš te se obvezala nabavljati palmino ulje na što odgovorniji način.

Ferrero gotovo 80 posto palminog ulja nabavlja iz Malezije, dok ostatak pokriva preko Papue Nove Gvineje, Indonezije i Brazila.

Prije dvije i pol godine francuski senatori su na palmino ulje pokušali nametnuti porez od 300 posto, navodeći kako opasno deblja te njegova kultivacija pogubna za okoliš.

Prijedlog zakona nije prihvaćen. (balkans.aljazeera.net)