Wolfram Senger-Weiss

Međunarodno transportno i logističko poduzeće Gebrüder Weiss ostvarilo je u protekloj poslovnoj godini preliminarni neto promet od 2,54 milijarde eura što je rast od 43 posto u odnosu na prethodnu godinu. Više od 70 posto tog rasta prometa potječe iz zračnog i pomorskog sektora. Zbog globalnog manjka teretnog prostora, vozarine brodarskih tvrtki i zračnih prijevoznika višestruko su porasle. Daljnji obračun ovih troškova značajno je pridonio povećanju prometa logističara no doveo je i do posebnih izazova.

“Godina 2021. također je bila iznimna i obilježena visokom volatilnošću. Neravnoteža između niske ponude kapaciteta i velike potražnje imala je drastične učinke. Samo uz veliko zalaganje i predanost uspjeli smo realizirati odgovarajuća transportna rješenja za naše klijente unatoč uskim grlima kapaciteta. Ponosan sam na ono što su naši zaposlenici ostvarili pod otežanim uvjetima”, izjavio je Wolfram Senger-Weiss, predsjednik Uprave Gebrüder Weissa.

Tvrtka je u 2021. organizirala više zračnih prijevoza – čartera za svoje klijente, koristeći pritom i Prachter, putnički zrakoplov pretvoren u teretni zrakoplov. Preuzimanje poslovanja tvrtke Ipsen Logistics u Njemačkoj, Poljskoj i Maleziji krajem 2020. predstavljalo je važan razvojni korak za globalnu mrežu. Sveukupno je zračni i pomorski sektor poslovanja s logistikom ostvario promet od 1,03 milijarde eura.

Područje cestovnog prometa i logistike zaključilo je poslovanje s povećanjem prometa od 16 posto na 1,28 milijardi eura. Kako bi povećala učinkovitost, tvrtka Gebrüder Weiss koristila je nove tehnologije u planiranju transporta, disponiranju i mjerenju tereta te je uvedena intermodalna veza od Beča do njemačke Ruhrske oblasti. Ostvareni su novi rekordi pošiljki u svim proizvodnim područjima cestovnog prometa. Gotovo 1,74 milijuna Home Delivery pošiljki tvrtka Gebrüder Weiss isporučila je krajnjim korisnicima u Austriji kao i više zemalja istočne Europe te je tamo dodatno učvrstila vodeću tržišnu ulogu. Tvrtka DPD Austria, čiji je član društva Gebrüder Weiss paketna služba, poslala je više od 66,5 milijuna paketa u 2021. To odgovara rastu od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je ponajprije posljedica snažnog poslovanja s privatnim kupcima.

Snažna tržišna pozicija u srednjoj i istočnoj Europi
U Bavarskoj je Gebrüder Weiss akvizicijama konsolidirao svoju mrežu cestovnog prometa u južnoj Njemačkoj. Tvrtka je realizirala daljnja preuzimanja poduzeća u Bugarskoj i Turskoj, otvorene su nove poslovnice u Mađarskoj, Češkoj i Južnoj Koreji. Logističar je uložio ukupno 112 milijuna eura u širenje poslovnica i nove objekte. Širenjem mreže rastao je i broj zaposlenih: za osam posto na oko 8.000 zaposlenika.

14.500 korisnika koristi novi korisnički portal myGW
Radi optimizacije logističkih procesa Gebrüder Weiss se sve više oslanja na digitalne alate za svoje kupce: “Zahtjevi za brzinom, učinkovitošću i transparentnošću duž cijelog opskrbnog lanca značajno su porasli. Međunarodnim uvođenjem i daljnjim razvojem našeg korisničkog portala myGW ostvarili smo važnu prekretnicu”, rekao je Wolfram Senger-Weiss. Digitalna platforma nudi klijentima informacije u stvarnom vremenu o protoku robe i već je koristi više od 14.500 korisnika u 19 zemalja. Osim toga, realizirani su projekti iz područja upravljanja lancem opskrbe za nekoliko renomiranih klijenata. Logistička tvrtka želi nastaviti rasti u tom segmentu i proširiti svoju ponudu digitalnih usluga. “Međutim, koronakriza je pokazala koliko je važno imati kontrolu nad fizičkom infrastrukturom. Naša strategija ‘Best of Both Worlds’ – dakle moderni digitalni alati s jedne strane, logistički prostori, teretni kapaciteti i dobro obučeni zaposlenici s druge – još jednom se pokazala u svakom slučaju ispravnom”, zaključio je Senger-Weiss.

Fotonaponska postrojenja

Klimatska neutralnost do 2030.
Do 2030. logističar želi svoje poslovnice učiniti klimatski neutralnima. U tu svrhu samo je prošle godine instalirano osam fotonaponskih postrojenja na logističkim terminalima u Austriji i Njemačkoj. Ostale lokacije slijede ove godine. K tomu, tvrtka uvodi nove tehnologije: jedan od prvih kamiona s vodikom u svijetu već se dokazao u logističkoj praksi, a drugi alternativni pogoni s tekućim plinom i strujom korišteni su u prijevozu teškog tereta te Home Delivery. Tvrtka Gebrüder Weiss je za svoje kupce uvela uslugu “zero-emissions”, koja nudi mogućnost kompenzacije emisije CO2 svake logističke usluge putem dodatnog iznosa. Tako se financiraju certificirani projekti zaštite klime.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!