Prodaja je povećana za 5,8 posto na 16,5 milijardi eura, dok je neto dobit iznosila 1,51 milijardu eura što je porast od 30,1 posto u odnosu na prethodnu godinu

Njemački proizvođač robe za široku potrošnju Henkel u fiskalnoj 2012. godini povećao je prodaju na 16,51 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 5,8 posto u usporedbi s prethodnom godinom, priopćeno je iz tvrtke.

Organska prodaja, koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja povećala se za 3,8 posto, čemu su pridonijeli i cijena i volumen.

Prilagođena neto dobit nakon smanjenja manjinskih interesa povećala se u odnosu na prethodnu godinu za 18,2 posto, s 1,35 milijardi na 1,60 milijardi eura.

Nakon odbitka 46 milijuna eura pripisanih manjinskim interesima, neto dobit je iznosila je 1,51 milijardu eura što je porast od 30,1 posto u usporedbi s prethodnom godinom kada je neto dobit iznosila 1,16 milijardi eura.

“Godina 2012. bila je dosad najuspješnija godina za Henkel: ostvarili smo odlične rezultate u vrlo promjenjivom i konkurentnom tržišnom okruženju i ispunili ili premašili sve financijske ciljeve”, komentirao je predsjednik Uprave tvrtke Henkel Kasper Rorsted.

“Sva tri poslovna sektora tvrtke Henkel ostvarila su profitabilan rast sa širenjem tržišnog udjela na mjerodavnim tržištima. Također smo ostvarili ambiciozne financijske ciljeve koje smo postavili u 2008. godini za razdoblje do 2012. godine. Znatno smo ojačali konkurentnost tvrtke Henkel, uspostavljajući snažan temelj za rast u budućnosti”, dodao je.

Gledajući fiskalnu 2013. godinu, Rorsted očekuje nastavak snažne dinamike i visoke volatilnosti na tržištima na kojima tvrtka posluje dodajući kako u ovoj godini očekuju rast organske prodaje između 3 i 5 posto.

U prošloj je godini Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu ostvario najveće povećanje organske prodaje, od 4,7 posto. Nominalno, prodaja je porasla za 5,9 posto na 4,55 milijardi eura za godinu. Operativna dobit iznosila je 621 milijun eura, u usporedbi s 419 milijuna eura u prethodnoj godini. Uz pozitivnu poslovnu izvedbu, poboljšanje se može pripisati i smanjenim troškovima restrukturiranja, navode iz Henkela.

Nastavljajući trend iz prethodne godine poslovni sektor Beauty Care ponovno je generirao profitabilan rast u 2012. godini. Organski prodaja je porasla za 3,1 posto, još jednom značajno nadmašujući pozitivan rast relevantnih tržišta. Nominalno, prodaja je porasla za 4,2 posto te dosegla 3,54 milijarde eura. Operativna dobit rasla je u usporedbi s proteklom godinom 2,6 posto na 483 milijuna eura.

Poslovni sektor ljepila i tehnologije također je nastavio sa svojim profitabilnim rastom u 2012. godini. Unatoč ukupnom usporavanju ekonomske aktivnosti tijekom godine, prodaja se po prvi put povećala iznad granice od 8 milijardi eura, dosežući novu rekordnu razinu od 8,25 milijardi eura. Rast organske prodaje iznosio je 3,6 posto, dok je operativna dobit porasla za 18,9 posto na 1,19 milijardi eura.

Ako se promatra samo tržište Središnja i istočna Europa, u koju spada i Hrvatska, Henkel CEE povećao je prodaju za 7,4 posto u lokalnoj valuti (7,6 posto na temelju eura) na 3,02 milijarde eura. Iz tvrtke navode kako se prihod koji je ostvario Henkel CEE sa sjedištem u Beču povećao 25 puta od otvaranja tržišta u istočnoj Europi.

Kao razloge rasta u ovoj regiji u Henkelu navode snažne robne marke i inovativne koncepte proizvoda u poslovanju vezanom uz potrošačka dobra i zaletu na području građevine koji je pogodovao segmentu ljepila.