Iako je prodaja Henkela u Rusiji i Ukrajini znatno pala, tvrtka je ostala pri prognozi rasta prodaje između tri i pet posto te rasta EBIT-a marže na čak 16 posto

Njemačka grupa Henkel ostvarila je u trećem tromjesečju rast dobiti i prodaje, pa je u utorak povećala procjene zarade i za cijelu ovu godinu. Taj proizvođač deterdženta za rublje Persil i Schwarzkopf proizvoda za njegu kose ostvario je u proteklom tromjesečju prilagođenu dobit prije kamata i poreza (EBIT) u iznosu od 693 milijuna eura, 3,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je na području istočne Europe Henkel ostvario rast prodaje od 3,1 posto na godišnjoj razini, unatoč poteškoćama u Rusiji, gdje je zbog sankcija zapadnih zemalja oslabila potrošnja. Rusija je, inače, četvrto po veličini tržište Henkela, na kojemu tvrtka godišnje ostvaruje prodaju od oko milijardu eura.

Ukrajina je, također, za tu njemačku kompaniju važno tržište, a na tom je tržištu prodaja Henkela u prošlom tromjesečju pala.

“Suočeni smo s nastavkom sukoba između Rusije i Ukrajine te stalnim političkim nemirima na Bliskom istoku. Stoga su ekonomski uvjeti sve izazovniji”, kazao je Kasper Rorsted, izvršni direktor Henkela, u priopćenju.

Ipak, Henkel je poručio da ostaje pri dosadašnjim prognozama o rastu prodaje u ovoj godini između 3 i 5 posto u odnosu na lani, dok je procjenu EBIT marže – operativna dobit kao postotak prodaje – povećao na 16 posto. Prije je očekivao maržu od 15,5 posto. (Banka.hr / Hina)