Jakovina: Do 2030. puno veća poljoprivredna gospodarstva

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u utorak u Osijeku kako hrvatsku poljoprivredu 2030. godine vidi s puno mlađim vlasnicima obiteljskih gospodarstava, višom stopom naobrazbe, na puno većim gospodarstvima, prosječne veličine 12 do 15 hektara, uz proizvodnju s dodanom vrijednosti i ekološku proizvodnju.

Tijekom konferencije “Snaga hrvatske hrane”, koja se održava pod nazivom “Hrvatska poljoprivreda 2030. godine”, Jakovina je na novinarske upite kako vidi poljoprivredu 2030. godine kazao kako očekuje poljoprivrednu proizvodnju s puno više znanja i novih tehnologija te udruženih proizvođača i klastera, a da smo, kroz strateške dokumente i europske fondove koje koristimo ili ćemo ih koristiti, na putu da to i ostvarimo.

Na upit zašto danas uvozimo velike količine hrane Jakovina je odgovorio kako se to radi već 20 godina, jer smo “na žalost postali potrošačko društvo i uvozno orijentirana zemlja, a zanemarili smo domaću proizvodnju i potencijale koje imamo”.

Ocijenio je kako su loša zemljišna politika te loš sustav uređenja tržišta i potpora došli na naplatu, ističući kako se radi na promjenama toga stanja, a drži da već ima pozitivnih naznaka kroz bilancu i podatke o izvozu hrane.

Na konstataciju novinara kako se pretpostavlja da će u državnom proračunu za iduću godinu biti manje sredstava i za resor poljoprivrede, Jakovina je odgovori “loše pretpostavljate, Ministarstvo poljoprivrede jedno je od rijetkih ministarstava koje naplaćuje dobar rad i trud u odnosu na sredstva EU”.

Dodao je kako je proračun usuglašen s ministrom financija i bit će u interesu hrvatske poljoprivrede s puno više korištenja europskih sredstava. (HRT)

Prethodni članakHenkel povećao dobit za 3,1 posto
Sljedeći članakAlibaba zbog anti-Valentinova ruši sve rekorde prodaje