freixenet-pjenušava vina-midiNjemačka divizija Henkell & Co iz sastava Dr. Oetker grupe na putu je preuzimanja katalonskog diva u proizvodnji pjenušavih vina Freixenet.

Njemački lider na tržištu pjenušavih vina ponudio je 300 milijuna eura za kompaniju koja je vrijedna pola milijarde, izvijestio je list “La Vanguardia”.

Freixenet, osnovan 1914. godine, obiteljska je firma sa sjedištem u San Sadurní de Noya (Barcelona), koju drže kao nasljednici u trećoj generaciji tri obiteljske grane: Noguers, Bonet i Hevias. Osim što posjeduju dionice, oni zauzimaju i važne pozicije u kompaniji.

Uz promet od 501 milijuna eura u 2015. godini (minus 5,6 posto u 2014. godini) prihod je pao je za čak 71 posto, na 2,2 milijuna eura. Dug je porastao na 150 milijuna eura.

Henkell od 2012. godine posjeduje Cavas Hill podružnicu u Iberiji koju je kupio iz stečajne mase Nueva Rumasa. U međunarodnoj prodaji surađuje s Freixenetom

Nakon što je osigurao kupovinu udjela od 29 posto i 14,5 posto od braće Bonet i Hevias Henkell traži većinu kao uvjet za ulazak. Da bi dobio moć odlučivanja s više od 50 posto dionica, Henkell mora uvjeriti drugo dvoje braće i sestara Bonet-Ferrers. Osim José Luis Boneta, izvršnog direktora i predsjednika španske Privredne komore, tu je i njegova sestra Pilar (14,5 posto). (SEEbiz.eu)