Rezultati ankete pokazuju da je više od 80 posto ispitanih građana spremno izdvojiti više novaca za hrvatski proizvod jednake kvalitete kao i strani

hrvatski-proizvodiPromotivno-prodajnoj akciji “Kupujmo hrvatsko” Hrvatske gospodarske komore (HGK) snažnu su potporu dali i građani i tvrtke koje su sudjelovale u akciji, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HGK, na kojoj su predstavljeni rezultati ankete provedene tijekom trajanja ovogodišnje akcije.

U anketi je ispitano 2.319 građana i 427 tvrtki, od 475 koliko ih je ove godine sudjelovalo na akcijama u 23 grada u svim županijama i Gradu Zagrebu, i to u razdoblju od 20. travnja do 19. rujna.

Rezultati pokazuju da je više od 80 posto ispitanih građana spremno izdvojiti više novaca za hrvatski proizvod jednake kvalitete kao i strani, kao i da se 94 posto građana slaže da je potrebno kupovati hrvatske proizvode kako bi se time pomoglo hrvatskom gospodarstvu.

Od ispitanih tvrtki akciju “Kupujmo hrvatsko” je ocjenom odlično ili vrlo dobro ocijenilo njih 71 posto, a još 27 posto smatra je dobrom, dok su odraz akcije na svoje poslovanje uglavnom ocijenili dobrim (45 posto) i vrlo dobrim (24 posto).

Njih 98 posto odgovara i da bi ponovno sudjelovalo u akciji, a 95 posto ih smatra da bi se akcija trebala održavati i češće.

Ti rezultati, prema riječima direktorice Sektora trgovine HGK i koordinatorice akcije Milice Rakuša-Martulaš, pokazuju da je ispunjen cilj njenog organiziranja, odnosno da su potrošači i nakon otvaranja hrvatskog tržišta globalnoj konkurenciji potaknuti da obrate pozornost na hrvatske proizvode.

Akciju “Kupujmo hrvatsko” HGK je pokrenula 1997. godine u cilju afirmacije kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a tada je započelo i označavanje tih proizvoda znakovima “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”.

U 12 godina provođenja akcije, istaknuo je predsjednik HGK Nadan Vidošević, broj proizvoda s tim oznakama porastao je sa šest na više od 300, među kojima su proizvodi najvećih i najznačajnijih hrvatskih tvrtki.

Dodao je i da će, kada tih proizvoda bude primjerice 15 tisuća, Hrvatska biti bogata i perspektivna zemlja, kao i da je cilj akcije postići da prva asocijacija na spomen hrvatskih proizvoda bude njihova visoka kvaliteta. (H)