Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) očekuje da se u srijedu na sastanku Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora usuglase imena, tablice i iznosi potraživanja prema dobavljačima te očekuje da primarni proizvođači budu isplaćeni u cijelosti, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik HPK Mato Brlošić.

Sigurno je da svi oni koji potražuju žele da je ta isplata bila već jučer, ali određeno vrijeme mora proći, rekao je Brlošić, koji je i član Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora.

Poručio je kako će HPK do kraja zastupati interese primarne poljoprivredne proizvodnje, odnosno da primarni proizvođači budu podmireni u cijelosti.

HPK je od početka uključena u pregovore s izvanrednim povjerenikom Agrokora Antom Ramljakom, dio sredstava iz prvog kredita Agrokora od 80 milijuna eura na računima je primarne proizvodnje, odnosno neki manji proizvođači su i u cijelosti isplaćeni, podsjetio je predsjednik HPK.

Kazao je i kako su sudjelovali u razgovorima oko novog kredita od 480 milijuna eura, od kojih je 30 milijuna eura namijenjeno primarnoj proizvodnji te bi, po informacija kojima raspolaže Komora, s tim iznosom trebali biti podmireni stari dugovi.

Brlošić vjeruje da će do kraja srpnja potraživanja prema OPG-ima i drugim mikro dobavljačima biti isplaćena.

Osvrćući se na istupe predstavnika pojedinih poljoprivrednih udruga, Brlošić je rekao kako je predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jajić član HPK te je sve informacije koje je tražio dobio od Komore, no ne vidi zašto istupa posebno. “Ne vidim razloga zbog čega istupa posebno, imao je i mjesto i prostora sjediti ovdje kraj mene i reći ono što misli”, istaknuo je Brlošić.

Na novinarski upit jesu li moguće sankcije prema Jajiću, predsjednik HPK je odgovorio kako će o tome odlučiti Upravni odbor HPK.

→Agrokor odbacio navode da kasni s isplatom duga OPG-ima

Brlošić se osvrnuo i na ovogodišnju žetvu jer su poljoprivrednici u istočnoj Slavoniji zabrinuti gdje će sa pšenicom, jer Agrokor posjeduje skladišne kapacitete i ima ugovorenu proizvodnju.

Iz Agrokora uvjeravaju da će ući u otkup pšenice roda 2017. i da su njihovi skladišni prostori spremni za prihvat pšenice od svih OPG-a, kazao je Brlošić, koji se nada će to “na neki način stabilizirati i cijenu, koja je u startu bila dosta niska”.

Sada su vidljivi neki pomaci cijene prema gore, a da li je to rezultat odluke Agrokora da sudjeluje u otkupu pokazat će vrijeme, rekao je.

Istaknuo je i kako je HPK prije tri mjeseca pokrenula izmjenu kodeksa o otkupu žitarica jer su uvidjeli da je lani prve klase bilo svega tri posto pšenice, druge 20 posto, treće 60 posto i 15 do 17 posto je bilo van klase, odnosno stočne.

Izmjenama je cilj povećati udio prve klase, tako da se u parametrima kvalitete postotak proteina smanji s 14 posto na 13,5 posto, čime bi se udio pšenice prve klase povećao na 5 do 10 posto. Druga i treće klasa bi ostale na istoj razini po proteinima, a stočna pšenica bi se brisala i bila bi pšenica četvrte klase, objašnjava Brlošić.

Postoje proizvođači koji proizvode ekstra kvalitetnu pšenicu i bilo bi potrebno uvesti još jednu klasu – premium klasu, smatraju u HPK.

Na dva sastanka sa Žitozajednicom nismo se usuglasili, kazao je Brlošić, objašnjavajući kako je Žitotzajednica pristala da se prva klasa spusti na 13,5 posto proteina, ali je uvjetovala da se treća klasa podigne s 10,5 na 11 posto proteina, što bi značilo da bi 20 posto pšenice iz treće otišlo u četvrtu klasu i to bi bila veća šteta nego korist.

Hrvatska poljoprivredna komora to nije mogla prihvatiti, kazao je Brlošić, dodajući kako očekuju novi pravilnik o parametrima kvalitete pšenice koji bi ovih dana trebalo objaviti Ministarstvo poljoprivrede. (Hina)