30.2 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 19:09
VijestiSvijetHrana, piće i duhanski proizvodi najskuplji u Norveškoj i Švicarskoj

Hrana, piće i duhanski proizvodi najskuplji u Norveškoj i Švicarskoj

Kako pokazuju podaci agencije za statistiku EU, Eurostat, u prošloj i početkom ove godine su hrana, piće i duhanski proizvodi u cijeloj Europi bili najskuplji u Norveškoj i Švicarskoj, koje su uključene u Europski ekonomski prostor zajedno s Europskom unijom.

Stoga, Norvežani moraju platiti čak 84 posto više od prosjeka EU, a Švicarci 54 posto za hranu i bezalkoholna pića. U Europskoj uniji su alkoholna pića najskuplja u Finskoj, a cigarete u Irskoj.

Rekorder po cijenama alkoholnih pića i duhana u Europi je Norveška, gdje su ovi proizvodi gotovo tri puta skuplji u odnosu na prosjek u EU.

Hrana je za oko 40 posto skuplja u Danskoj, za 25 posto u Švedskoj, a samo malo iznad prosjeka za hranu trebaju dati Nijemci, Talijani, Španjolci i Grci, dok za prehranu manje od prosjeka u EU trebaju dati Portugalci, Slovenci i Irci, a znatno jeftinija hrana je u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj i Hrvatskoj.

Gotovo upola manje novca za ishranu u odnosu na ono što daju u prosjeku građani EU, moraju izdvojiti Poljaci, Rumunji, građani Bosne i Hercegovine, Srbi i Albanci.
Hrana je više nego upola jeftinija u Bugarskoj i Makedoniji. Za duhanske proizvode se daleko najmanje novca treba izdvojiti u Albaniji, i to čak samo 27 posto prosjeka cijena cigareta u EU, u Srbiji je taj indeks 30 posto, a u Rumunjskoj 34.

U Srbiji se bezalkoholna i alkoholna pića plaćaju po cijenama od oko 80 posto prosjeka u EU. U analizi Eurostata se ocjenjuje da su cijene hrane, pića i duhana uglavnom niske u zemljama Zapadnog Balkana.

Navodi se i da su razlike u cijenama ovih proizvoda mnogo manje u zemljama zone eura nego u EU u cjelini. Za hranu su najmanje razlike u cijenama, a najveće za duhanske proizvode, prije svega zbog toga što su veoma različite dionice i izdaci koje primjenjuju europske zemlje na cigarete i duhan. (Business.hr)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...