hrana-meso-trgovina-ftdPredsjednik tvrtke Romalimenta Sorin Minea upozorio je početkom svibnja da će u iduća dva mjeseca cijene nekih prehrambenih proizvoda skočiti između 10 i 12 posto

Prehrambeni proizvodi u Rumunjskoj bit će skuplji za tri do pet posto u iduća dva mjeseca zbog vremenskih uvjeta i nepostojanja jedinstvene strategije.

Predsjednik udruge Agrostar Stefan Nicolae zatražio je ostavku ministra poljoprivrede Valeriua Tabare zbog osiromašivanja seljaka i izostanka mjera za razvoj poljoprivrede. Istaknuo je da bi ministar morao, ako već ne može intervenirati direktno na tržištu u reguliranje cijena, poduzeti mjere stimuliranja investicija.

Izostanak poljoprivredne strategije izazvalo je pogoršanje stanja u poljoprivredi, a posljedica su poskupljenja prehrambenih proizvoda koja će građani teško izdržati.

Predsjednik tvrtke Romalimenta Sorin Minea upozorio je početkom svibnja da će u iduća dva mjeseca cijene nekih prehrambenih proizvoda skočiti između 10 i 12 posto.

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku godišnja inflacija porasla je s 8,1 posto u ožujku na 8,34 posto u travnju zbog poskupljenja električne energije, krumpira, voća, šećera i cigareta. U prva četiri mjeseca ove godine cijena šećera povećala se 17,56 posto, a neke vrste povrća poskupjele su do 30 posto.

Mjere štednje koje je uvela vlada Emila Boca 1. srpnja  prošle godine, uključujući i smanjenje plaća u javnom sektoru za 25 posto, bit će nastavljene i ove godine, iako ih se mislilo ukinuti krajem 2010. Situacija se pogoršala kada je vlada prošle godine odlučila povećati PDV s 19 na 24 posto, što je također doprinijelo rastu inflacije. (Bankamagazin)