29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:02
Tržišne komunikacijeI&AHrvati na putu u inozemstvu planiraju trošiti između 201 - 800 eura...

Hrvati na putu u inozemstvu planiraju trošiti između 201 – 800 eura po osobi

Na odmoru u inozemstvu 78 posto Hrvata plaćat će karticom, mobitelom ili pametnim satom

Ove godine 33% Hrvata namjerava otići na odmor u inozemstvo, a najpopularnija destinacija je – Italija. Na najdužem inozemnom putovanju u 2024. više od 46% ispitanika planira potrošiti između 201 – 800 eura po osobi, a 78% putnika iz Hrvatske tijekom svog boravka u inozemstvu plaćat će karticom, pametnim telefonom ili pametnim satom. Također, četvrtina turista iz Hrvatske namjerava plaćati mobilnim telefonom. Ovo su rezultati Studije o namjerama putovanja i plaćanja 2024. koju je objavila Visa, a koja je provedena na sedam tržišta srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku.

Kao što pokazuje najnovija studija, važnost digitalnog plaćanja među potrošačima u srednjoj i istočnoj Europi raste. Sve je veća vjerojatnost da će ispitanici iz regije koji putuju preko granice koristiti ovaj način plaćanja, a kartica, pametni telefon i pametni sat su najpopularniji izbori, koje je odabralo 80% turista (u odnosu na 77% u 2023.). Putnici iz Hrvatske prate ovaj trend i u istom omjeru (78%) namjeravaju plaćati kada putuju u inozemstvo. Ovaj način plaćanja posebno je popularan među Mađarima i Rumunjima (84%, odnosno 83%).

Potrošači očekuju personalizirano, intuitivno i besprijekorno iskustvo plaćanja – ono koje im omogućuje upravljanje svojim financijama na način koji najbolje zadovoljava njihove individualne potrebe, bilo da kupuju kavu, rezerviraju ljetovanje ili podnose zahtjev za kredit. Stoga Visa neprestano uvodi inovacije kako bi nove i buduće metode i kanale plaćanja učinila boljim i pristupačnijim svima, osiguravajući jednako brza, jednostavna i sigurna plaćanja u inozemstvu kao i kod kuće. Isto tako, putnici iz svih ispitanih zemalja Srednje i Istočne Europe koji koriste platne kartice u inozemstvu percipiraju prednosti njezinog korištenja, posebno ističući praktičnost (61%), brzinu (55%) i nepostojanje rizika od gubitka gotovine (54%).

Kako pokazuje Visina studija, mladi Hrvati su ti koji posebno cijene mobilno plaćanje, posebice s 42% ispitanika u dobi od 18 do 25 godina koji planiraju plaćati pametnim telefonom ili pametnim satom.

Kako tehnologija oblikuje naš svijet, mijenjaju se potrebe i ponašanja potrošača. Sigurne, intuitivne i praktične metode plaćanja moraju držati korak na ovom putu. Kao što pokazuje naša studija, svakodnevno koristimo svoje pametne telefone i pametne satove za plaćanja čak i preko granica, nadilazeći fizička ograničenja. Mobilni novčanici, koji su posebno popularni među mladim putnicima iz srednje i istočne Europe (18-25-godišnjaci), podržani su od strane Visinih sustava i tehnologija. Visa zamjenjuje podatke vaše kartice jedinstvenim skupom brojeva putem tehnologije koja se zove tokenizacija i koja pruža dodatnu sigurnost. Tako su plaćanja zaštićena bez obzira na to gdje ljetujete, kaže Renata Vujasinović, direktorica Vise u Republici Hrvatskoj.

Većina stanovnika srednje i istočne Europe koji ove godine planiraju godišnji odmor u inozemstvu odlučuje o metodi plaćanja prije polaska (75%). Ako putuju u zemlju s drugom valutom, čak 53% planira koristiti istu karticu koju koriste kod kuće. Slične planove imaju i hrvatski ispitanici – polovica njih (54%) koristit će isti način plaćanja. Istovremeno, Mađari i Rumunji se najčešće odlučuju za prelazak na drugu karticu, dok 65% hrvatskih putnika koji su ujedno i korisnici kartica u inozemstvu odlučit će se za onu koja je vezana uz multivalutni račun.

Naše istraživanje pokazuje da Hrvati najvjerojatnije plaćaju karticom ili pametnim telefonom u restoranima, trgovinama i muzejima. Uz Visa vjerodajnice, bez obzira na lokaciju, mogu biti sigurni da su zaštićeni od prijevare, gubitka i krađe svoje kartice jer im Visa pruža sigurnost i mogu dobiti svoj novac natrag ako nešto pođe po zlu, dodaje Renata Vujasinović.

Zanimljivo je da čak 17% putnika iz srednje i istočne Europe, koji rezerviraju smještaj ili usluge prijevoza, navodi da im je inozemni poslovni subjekt barem jednom u zadnjih 12 mjeseci vratio novac na njihovu platnu karticu zbog otkazivanja, kašnjenja ili nekorištenja servisa. To znači ne samo da novac kruži svijetom kao što to rade ljudi, već i da digitalna revolucija transformira kretanje novca, čiji su izvori sve veći.

Apetit za putovanjima ne jenjava
Ove godine 33% Hrvata odlazi na odmor u inozemstvo, odmarajući se uglavnom u Europi. Ispitanici posebno žele posjetiti Italiju, Bosnu i Hercegovinu te Njemačku. Izvan našeg kontinenta planiraju ići u Egipat, Sjedinjene Američke Države te Australiju. Hrvati će u prosjeku ljetovati 6 dana, vrijeme će potrošiti na razgledavanje (62%), opuštanje (46%), posjet obitelji i prijatelja u inozemstvu (21%). Za razliku od 2023. godine, značajno se smanjio broj ljudi kojima bi inflacija i sve veći troškovi života bili prepreka pri odlasku na putovanje (-28%3). Osim toga, više od polovice Hrvata (57%) izjavljuje da će čak dva ili tri puta ići u inozemstvo, a većina će se putovanja odvijati izvan sezone. Kao glavni razlog ističu se manje gužve.

Više od polovice putovanja koje Hrvati ove godine planiraju organizirat će samostalno. Pri planiranju putovanja rado se koristi kanal e-trgovine – istraživanje Vise pokazuje da će se za samostalno putovanje na taj način kupiti usluge poput smještaja (57%) ili prijevoza (40%). Za obje ove usluge najpopularniji način plaćanja je kartica. Ovaj oblik aranžmana za odmor – dakle planiranje i rezervacija u vlastitoj režiji – najpopularniji je način planiranja putovanja među svim zemljama uključenim u istraživanje.

Čak 29% putovanja koja planiraju Hrvati bit će u obliku paket aranžmana, pri čemu se 48% takvih putovanja kupuje putem interneta i to putem internetske stranice putničke agencije, 20% putem agregatorskih platformi, a 32% u trgovini. Kao i kod samostalnih putovanja, i za paket aranžmane kartica je također najčešće naznačen način plaćanja pri kupnji putem interneta.

Visina studija također pokazuje da su posebno mlade generacije Hrvata, duboko povezane s online svijetom, sklone rezervirati ljetovanje online (82%) i žele digitalno plaćati (80%).

Troškovi i preferencije
Za najduže planirano putovanje u inozemstvo Hrvati u prosjeku namjeravaju potrošiti gotovo 835 eura po osobi. Čak 46% njih planira potrošiti između 201 – 800 eura po osobi, a 4% ne zna točno koliko će to biti. Zanimljivo, žele potrošiti novac uglavnom na hranu i piće, zabavu i prijevoz. Korištenjem Visa vjerodajnica putnici mogu uživati u plaćanju takvih užitaka na milijunima mjesta diljem svijeta, u više od 180 valuta.

Također je vrijedno primijetiti da je samo 19% hrvatskih putnika spremno platiti više za “zelena” rješenja na putovanju. Zauzvrat, više od jedne trećine (36%) jasno izjavljuje da bi bili skloniji ekološki prihvatljivom pristupu tijekom putovanja ako bi im to donijelo uštedu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...