srecaProsječna razina sreće se u prosincu povećala zahvaljujući blagdanskom ozračju, pokazala je anketa Banke i agencije Hendal

Hrvati su tijekom mjeseca prosinca bili sretniji nego u prethodnom studenom i listopadu i više su uživali u svakodnevnim aktivnostima (čak 5% više nego u listopadu), što možemo pripisati ukupnom blagdanskom ozračju i boljem raspoloženju, pokazala je anketa Banke i agencije Hendal.

Magazin Banka i agencija Hendal, potaknuti svjetskim istraživanjima o ispitivanju osjećaja sreće i zadovoljstva, od listopada provode anketu na nacionalno reprezentativnom uzorku građanstva. I u sva tri mjeseca osjećaj sreće kod hrvatskih građana konstantno raste. Ukupno je sretnih građana u listopadu bilo 56,4 posto, a u prosincu 61,8 posto što je porast od 5,4 posto.

hendal-indeks-sreceI žene i muškarci su u prosincu bili sretniji nego u studenom, kada su žene bile zabrinutije zbog svojih obveza u nadolazećim blagdanima. Rezultati iz prosinca pak pokazuju da su one uspješno završile svoje obaveze i da su svi građani, unatoč krizi, najavama poskupljenja i novim korupcijskim aferama, uživali u blagdanima.

U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu jedino je opala sreća starije populacije (55- 64 i 65+) na koje su blagdani loše djelovali. Što se dobne strukture tiče, na mjesečnoj je razini najviše porasla sreća srednje generacije između 35-44 godina (12,4%) i mladih između 25-34 godina (11,4%). (Bankamagazin)