pevec-ftd1Zdravko Pevec rekao je kako će nakon okončanja revizije i dogovora sa bankama sam objaviti koliko su točno njegova dugovanja prema dobavljačima i bankama

Gospodarska kriza prouzročila je velike probleme brojnim poslodavcima u Hrvatskoj, ali i šire. Jedan od najvećih koji je posljednje vrijeme u problemima zasigurno je i trgovački lanac Pevec.

Već se mjesecima u medijima povremeno pojavljuju informacije o problemima pojedinih tvrtki u Pevec Grupi da bi sve kulminiralo prošloga tjedna kada je Pevec i službeno priznao da se nalazi u financijskim problemima.

“Pustite nas da radimo i da do kraja mjeseca definiramo kako ćemo reprogramirati naša dugovanja”, rekao je kratko za Jutarnji list Zdravko Pevec i tako potvrdio informacije kako se čini sve ne bi li se održalo Pevec Grupu na životu.

U tome imaju potporu ne samo banaka koje pokušavaju dogovoriti odgodu plaćanja kredita i reprogramiranje dugova, već i članova Vlade.

Kako Jutarnji piše, Pevec je prošlog tjedna kontaktirao sa nekoliko ministara i od njih dobio načelnu potporu za restrukturiranje i očuvanje tvrtke. Vladi je prije svega u interesu očuvanje radnih mjesta, a onda, prema nekim procjenama, 78 milijuna dolara vrijednog brenda Pevec.

Zdravko Pevec rekao je kako će nakon okončanja revizije i dogovora sa bankama sam objaviti koliko su točno njegova dugovanja prema dobavljačima i bankama.

Iako je prije nekoliko dana izjavljivao kako se u njegovoj tvrtci neće organizirati sindikati, navodno su mu iz Vlade sugerirali kako bi upravo to trebao dopustiti kako bi si osigurao podršku radnika u restrukturiranju tvrtke. Također, trebao bi se obratiti ministru Šukeru ne bi li mu ministarstvo financija prolongiralo plaćanje poreznih dugovanja.

Stručnjaci ističu kako je Pevec u probleme upao zbog prevelikih apetita, odnosno naglog širenja i gradnje trgovačkih centara u regiji. Podsjetimo, u samo tri trgovačka centra koji su nedavno izgrađeni u regiji investirano je 500 milijuna kuna.

Prošle je godine Pevec zabilježio promet od 450 milijuna eura i imao 4000 zaposlenih, pa ne iznenađuje da i Vlada želi njegovo spašavanje i ostanak na životu.