hrvatski-duhani-polje-midiZbog suše planirani ovogodišnji urod od oko 10.000 tona duhana mogao bi biti manji 15 do 18 posto ukoliko ne bude padalina do kraja kolovoza i počekom rujna

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana, tvrtke iz sastava Adris Grupe, u Podravini i Slavoniji u tijeku su treće ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 4578 hektara.

Dosad je, kažu iz Adrisa, obrano oko 30 posto od planiranog ukupnog ovogodišnjeg uroda od oko 10.000 tona duhana. Cilj je bio u ovogodišnjoj proizvodnji duhana u suhome ratarenju ostvariti prosječni prinos i do 2,3 tone po hektaru, a na navodnjavanim proizvodnim površinama i do 3,5 tona po hektaru.

Međutim, suša i visoke temperature mogle bi smanjiti urod na površinama zapadno od Virovitice i do 30 posto ukoliko ne bude padalina do kraja kolovoza i početkom rujna s obzirom da berbe duhana završavaju u prvoj polovici listopada.

Zbog dugog razdoblja suše i visokih temperatura jedino ne strahuje 15 proizvođača duhana u Podravini koji su ove godine investirali u sustave za navodnjavanje na svojim proizvodnim površinama od 55 hektara.

To je bio i razlog što su ovih dana agronomski stručnjaci za duhan iz Hrvatskih duhana okupili zainteresirane proizvođače kako bi im pokazali rezultate navodnjavanja uzgoja duhana u Podravini u kojoj bi se trebalo u što skorijoj budućnosti navodnjavati oko 1000 hektara pod duhanom.

Iz Adris grupa ističu kako ove godine prosječni urod duhana na zapadnom području Podravine neće biti veći od 2 tone po hektaru, a s navodnjavanjem bi prinos iznosio oko 3,5 tone.

“Mi smo za navodnjavanje osigurali kreditnu liniju, izvođača radova i primjenu svih ostalih mjera navodnjavanja. Deklarativno su svi naši proizvođači za navodnjavanje, ali kada treba krenuti u to onda se odustaje. Na istočnom području Podravine i u Požeškoj kotlini nešto je bolja situacija, ali i na tom sirovinskom području mogu se postići prinosi od 3,3 do 3,5 tona po hektaru. Oni koji danas imaju prinos od 2,5 tona po hektaru s navodnjavanjem mogu povećati prinos za najmanje jednu tonu po hektaru. Tako navodnjavanje donosi veći prinos, veću sigurnost i veći dohodak”, ističu iz rovinjske tvrtke.

Zaključuju stoga kako nema budućnosti proizvodnje duhana bez navodnjavanja i racionalizacije troškova proizvodnje. To se prije svega odnosi, kako kažu, na sušenje duhana zamjenom skupih fosilnih goriva drvnom biomasom. Naime, danas je trošak sušenja jednog kilograma duhana zemnim plinom 3,26 kuna bez PDV–a, dok kod uporabe drvne biomase taj trošak iznosi svega 67 lipa.

“Već drugu godinu ulažemo značajna sredstva u te projekte navodnjavanja i uporabe drvne biomase u sušnicama za duhan. Ostvarili smo određene rezultate, ali ne možemo biti zadovoljni i od naših proizvođača očekujemo krajnje ozbiljan i odgovoran pristup svemu ovome jer se radi o budućnosti njihove proizvodnje duhana”, poručuje Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako će u ovogodišnjoj kampanji sušenja duhana proizvođačima plaćati utrošak od 0,85 do 1,1 kubičnih metara plina po kilogramu duhana i utrošak struje od 1kwh po jednom kilogramu osušenog predanog duhana.