kartice-placanje-ftdPrema podacima kojima raspolaže Ceh trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, kod većine kartičnih kuća naknade za korištenje kreditnih kartica iznose između 5 i 7 posto te za debitne 1,5 posto, što posljedično trgovcima obrtnicima umanjuje zaradu

Mali trgovci često se suočavaju s problemom visokih bankarskih naknada za prihvat kartica kupaca. Prema podacima kojima raspolaže Ceh trgovine pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), kod većine kartičnih kuća naknade za korištenje kreditnih kartica iznose između 5 i 7 posto, a za debitne 1,5 posto, što onda posljedično trgovcima obrtnicima donosi slabiju zaradu. Time im se smanjuje marža pa je to još jedan razlog što prije svega mali trgovci obrtnici ukidaju plaćanje karticama.

No, s druge strane prihvat debitnih kartica u današnjem je svijetu za trgovca nužnost, jer se inače odriče velikog dijela prometa onemogućavajući prodaju robe kupcima koji ne raspolažu gotovinom.

To potvrđuje i mali trgovac Mladen Kramar, koji ističe da mu je problem kad kupci kod njega žele karticom platiti cigarete ili bonove mobilnih operatera i kad shvate da to ne mogu, ostanu začuđeni.

“Oni ne znaju da banka meni uzme 3 posto provizije kod te kupnje tako da ja kao trgovac ne zaradim ništa jer na te proizvode nema marže i tih 3 posto plaćam banci iz svog džepa”, objašnjava Kramar.

Samo na tim proizvodima trgovac je izravno na gubitku ako ih prodaje na karticu, dok u slučaju ostalih – primjerice kruha, mlijeka i voća – troškove provizije koje plaća banci može ukalkulirati u cijenu proizvoda. Kramar kaže kako budući da na svaku transakciju karticom plaća 3 posto, mjesečno tako ovisno o prometu samo za proviziju banci mora isplatiti između 3000 i 4000 kuna.

I ne samo to; banka naplaćuje vođenje računa koji treba imati zbog poslovanja karticama, te posebno dostavu izvoda i svaku drugu uslugu.

Kartično poslovanje u prosjeku tako stoji 5 posto od svake transakcije, a ne 2 posto, koliko piše u ugovoru potpisanom s bankom, navodi Kramar iz svog iskustva. “Kad se obračunaju svi troškovi, proizlazi toliko, a u današnje vrijeme trgovac ne može samo tako poskupiti proizvode za 5 posto”, upozorava Kramar, koji u trgovini ima uređaj POS i prima neke kartice.

S druge strane, u bankama i kartičarskim kućama tvrde da se ugovaranje prihvata kartica definira pojedinačno, sa svakim poduzećem – trgovcem.

Splitska banka trenutno ima ugovore s više od 10.000 trgovaca i naknada se ugovara posebno sa svakim od njih. Napominju pritom da je volumen prometa samo jedan od kriterija za visinu naknade, koja se inače naplaćuje na svaku realiziranu transakciju putem POS-a. Visina varira od trgovca do trgovca, ovisno o vrsti kartice, volumenu i vrsti transakcija.

U banci objašnjavaju da se plaćanje debitnim karticama Visom, MasterCardom i Maestrom može nazvati gotovinskim, ali više s aspekta kupca nego trgovca, jer kupac nema troškova od transakcije POS-om dok ih trgovac uvijek ima.

Dakle, kad banka plaća trgovcu transakciju POS-om, taj je iznos umanjen za naknadu po svakoj transakciji. Stoga, trgovci radije odobravaju popuste za gotovinu nego za kartice, ističu u Splitskoj banci.

U Zagrebačkoj banci imaju ugovoren prihvat kartica s oko 11.000 partnera s oko 24.000 prodajnih mjesta.

Nakon ugovaranja roka isplate i naknada za uslugu koja se određuje sukladno poslovnom odnosu s klijentom, na razini banka – ugovorni partner, plaćanja se odvijaju na dnevnoj razini. Dakle, transakcije se ne objedinjavaju, a svaka je isplata umanjena za ugovorenu naknadu. Napominju da su naknade za debitne kartice najčešće niže u odnosu na kartice s odgodom plaćanja, ali su stvar individualnog pristupa i specifičnih potreba i zahtjeva klijenta i banke.

U PBZ Cardu kažu da imaju ugovoren prihvat American Express kartice na više od 55.000 prodajnih mjesta diljem Hrvatske, dok se na 31.000 mjesta može plaćati MasterCardom i Visom.

Naknade za prihvat kartica određene su pravilnikom o određivanju provizija, te ovise o ostvarenom prometu. Ističu da nema nikakvih posebnih problema s prihvatom Maestro kartica, a broj trgovaca koji omogućuju kartično plaćanje iz godine u godinu se povećava.

Rok plaćanja, kao i provizija (naknada) za prihvat kartica sastavni je dio svakog ugovora o prihvatu kartica, a trgovci su ravnopravna strana u ugovornom odnosu, stoga nema nikakvih naknadnih pritužbi.

Naknada se naplaćuje od svake transakcije i PBZ Card plaća u ugovorenom roku na žiro račun trgovca umanjeni iznos za tu naknadu.

Kartice Erste Card Cluba (ECC) prihvaćene su na više od 87.000 prodajnih mjesta. Ugovaranje prihvata kartica definirano je ugovorom koji ECC sklapa sa svakim poduzećem, tj. obrtom zasebno. Visina naknade definirana je poslovnim dogovorom između ECC-a i partnera, a naknada se naplaćuje u postocima od ostvarenog prometa. (Vjesnik)