Godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju je uvećana na 1,4 posto, pokazale su danas objavljene prve procjene statističkog ureda Europske unije Eurostata.

Usporedbe radi, u travnju je inflacija mjerena potrošačkim cijenama iznosila 1,2 posto, nakon oštrog usporavanja u odnosu na ožujskih čak 1,7 posto, stoji u današnjem izvješću europskog statističkog ureda.

Promatrano prema glavnim sastavnicama indeksa potrošačkih cijena, najizrazitiji rast cijena u svibnju je zabilježen u kategoriji ‘hrane, alkoholnih pića, te duhana i duhanskih proizvoda’, u kojoj su proizvodi na godišnjoj razini poskupjeli za 3,3 posto, procjenjuju statističari.

Time je rast potrošačkih cijena u toj kategoriji proizvoda ubrzan na godišnjoj razini, s obzirom na 2,9-postotno poskupljenje u prethodnom mjesecu, pokazalo je izvješće.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni i dalje je tako osjetno niža u odnosu na ciljanu u Europskoj središnjoj banci (ECB) od “blizu ali ispod dva posto”.

U sklopu prvih procjena Eurostat ne objavljuje podatke o mjesečnoj inflaciji. Cjelovito izvješće o potrošačkim cijenama u svibnju bit će objavljeno 14. lipnja, izvijestio je statistički ured u današnjem priopćenju. (H)