Internetska trgovina u istočnoj Europi

Maloprodajne tvrtke u zemljama istočne Europe pojačale su svoje internetske aktivnosti jer kupci sve manje odlaze u trgovine. Brojne su dostavljačke kompanije počele proširivati svoja područja dostave, a čak je i njemački lanac Kaufland u Poljskoj krenuo testirati specijalno skrojen koncept dostave

Promjene u potražnji i smanjen broj kupaca u trgovinama uzrokuju probleme tradicionalnoj maloprodaji u istočnoeuropskim zemljama. S novim poslovnim modelima i savezima, uglavnom u internetskom sektoru, trgovci žele prebroditi krizu, ali i pomoći kupcima, navodi lebensmittelzeitung.net.

Kaufland je u Poljskoj nedavno počeo testirati dostavu na kućna vrata. Tako u paketu #ostani kod kuće kupci mogu naručiti 32 artikla iz Kauflanda, a dostava ide putem poljske internetske stranice Mango.pl. U kutiji su osnovne namirnice poput brašna, rezanaca, riže, mlijeka, šećera, čaja i toaletnog papira.

Dostava se uručuje unutar 48 sati, a Mango.pl je inače jedna od najpopularnijih internet trgovina. Na odabranim testnim tržištima, kupci u Kauflandu kriznu kutiju mogu kupiti i izravno u trgovini. Slični pristup pokrenuo je i francuski trgovac Auchan na svojoj internetskoj platformi u Rumunjskoj u kojoj nudi tri različita krizna paketa s namirnicama poput sredstava za čišćenje, osnovne hrane i grickalica.

Ograničeno kretanje kupaca potiče aktivnosti internetske trgovine. Vodeći internetski igrač u srednjoj Europi, češka tvrtka Rohlik, ulazi u nekoliko novih područja istovremeno. S jedne strane, proširili su područje dostave s deset čeških gradova na čitavu zemlju, ograničavajući se na dostavu suhe hrane i na proizvode iz drogerije. Kao rezultat, Rohlik sada obrađuje 50 posto više narudžbi dnevno nego u trenutku kada su ograničenja prvi put uvedena te ima čak 20 kupaca u minuti.

Rohlik također svojoj internetskoj platformi postupno dodaje restorane, a uslugu su nazvali “Croissant Bistro”. Obroke isporučuju kupcima na ulazna vrata ili u ured. Treći veliki projekt je onaj osnivača i izvršnog direktora Tomáša Čupra “Sigurna kupovina”, napravljena u suradnji s Ministarstvom industrije i trgovine. Kroz nju mali trgovci širom zemlje dobivaju na raspolaganje tehnologiju internetske trgovine što im omogućuje uvođenje usluge Click & Collect.

Gotovo svi trgovci pokušavaju se prilagoditi kupcu što je više moguće. Poljski trgovac Biedronka, lanac s više od 3.000 prodavaonica do sada bez ikakve platforme na internetu, trenutačno u suradnji s dostavnom službom Glovo isporučuje lepezu od otprilike 1.000 artikala u deset različitih gradova.

Maloprodajni lider Žabka je nedavno i direktnu dostavu, ali i Click & Collect uslugu, testirala u 50 od svojih više od 6.000 trgovina. Ruski lider na tržištu Pyaterochka, koji radi na vlastitoj službi isporuke u Moskvi, najavio je da će u narednih nekoliko tjedana svoj pilot projekt proširiti na cijeli grad. Stručnjak za prirodnu hranu Vkusvill, koji ima više od 1.000 prodavaonica u glavnom gradu Rusije, spreman je u stambene zgrade instalirati svoje automate koji će sadržavati do 70 najvažnijih artikala. U početku usluga je bila namijenjena isključivo poslovnim kupcima. Sada mnogi trgovci koji rade s dostavnim službama kao što su Glovo ili Szopi proširuju svoje zone isporuke na manje naseljena područja.

Ali nisu sve inicijative okrenute internetskim aktivnostima. Neke tvrtke u regiji počele su jačati suradnju s manjim dobavljačima. Kaufland u Rumunjskoj smanjuje rokove plaćanja s 30 na 7 dana, a za dobavljače svježih proizvoda čak sa 7 na 3 dana. Dixy Group, koji je dio trećeg najvećeg trgovca prehrambenih proizvoda u Rusiji, postavio je “Zeleni koridor” kojim se postupak uvrštavanja malih poduzeća skraćuje na 10 dana. U isto vrijeme, Dixy smanjuje rok plaćanja za te dobavljače na 5 dana.

Trgovci na veliko također reagiraju, primjerice u Rusiji, Metro C+C skraćuje vrijeme isporuke za nove kupce na 24 sata. Pored toga, franšize koje posluju pod brendom Fasol sada mogu naručiti svoju robu putem aplikacije kako bi im se isporučila u trgovine.

Prethodni članakHGK predlaže olakšavanje mjera uvedenih zbog koronavirusa
Sljedeći članakRusi kupuju više soli radi prevencije koronavirusa