Oko 70 posto prihoda ostvarujemo na stranom tržištu, a glavna izvozna tržišta su nam Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija te Nizozemska, naglašava Sobočan.

Recite nam uvodno nešto o sebi i svojoj dosadašnjoj karijeri?
Vjerojatno će zvučati neobično da sam nogometnu karijeru zamijenio onom u industriji namještaja i opreme, ali nisam nikad požalio. Zaista sam ponosan što sam zajedno s ocem i bratom imao priliku graditi obiteljski biznis. Pritom nisam bio povlašten niti pošteđen, baš naprotiv, prošao sam sve stepenice u poslovanju tvrtke do funkcije direktora nabave koju obnašam u ovom trenutku. I danas rado uđem u proizvodnju i onako iz gušta napravim neki komad od drva za sebe.

Sobočan je na tržištu prisutan od sredine 90-ih godina. Provedite nas malo kroz vaš dosadašnji razvoj poslovanja?
Sredinom 90-ih godina poslovali smo kao partnerska tvrtka da bi 2000. godine direktor Franjo Sobočan osnovao vlastito poduzeće u maloj garaži, tada sa samo četiri djelatnika. To su bili počeci Sobočana, a u godinama nakon toga uslijedio je brzi rast i razvoj. Vrlo brzo osvojili smo povjerenje renomiranih većih klijenata koji su prepoznali naš potencijal i kvalitetu. Tako smo kontinuirano širili svoje proizvodne kapacitete, ulagali u proizvodne hale, najmodernije strojeve i novu tehnologiju. Budući da smo svojim klijentima željeli ponuditi zaokruženu uslugu od ideje do realizacije, 2016. godine otvorili smo i Sobočan design studio u Zagrebu i danas svojim klijentima nudimo kompletna rješenja. Važno je napomenuti kako je povećanje kapaciteta pratilo i povećanje broja zaposlenih u Sobočanu.

Slijedom toga, možete li reći koliko djelatnika danas radi u vašoj tvrtki te koliko je izazovno naći stručne i obrazovane djelatnike u aktualnim uvjetima na tržištu?
Danas Sobočan ima više od 200 djelatnika. U današnjem dinamičnom i konkurentnom poslovnom okruženju, veliki je izazov pronaći kvalitetan kadar, ali isto tako i zadržati dobre djelatnike. Stoga posebno brinemo o zadovoljstvu naših zaposlenih, nudeći im ne samo poticajna primanja, već i ugodno i poticajno radno okruženje. Vodimo se principom “culture first”, ali i činjenicom da za svako radno mjesto danas treba kontinuirano učiti, pratiti trendove i prilagođavati se. Tako svojim djelatnicima nudimo brojne mogućnosti usavršavanja i dodatnih edukacija, ali i mogućnost opuštanja, druženja i zabave, što je jako važno za timski duh.

Nedavno ste pustili u rad solarnu elektranu. Možete li nam predstaviti ovu vrijednu investiciju?
Investicija u vlastitu solarnu elektranu vrijedna je 4,5 milijuna kuna od čega je europskim novcem sufinancirano 2,2 milijuna kuna, a ostatak kapitalom tvrtke. Na krovu proizvodne hale instalirano je čak 2.400 fotonaponskih panela koji će proizvoditi 900 kW snage zahvaljujući kojima će tvrtka u budućnosti pokrivati gotovo 70 posto potreba za električnom energijom iz vlastite proizvodnje. Puštanjem u rad solarne elektrane zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koju smo započeli 2016. godine izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada.

Znači, dio je to šireg investicijskog ciklusa. U što planirate dalje ulagati?
Tako je, već sada pripremamo novu zelenu investiciju i proširenje solarnih kapaciteta na drugi dio proizvodnih hala. Cilj nam je do kraja 2024. realizirati još jednu solarnu elektranu snage 500 kW, što će postotak korištenja energije sunca u proizvodnim procesima Sobočana povećati na 80 posto. Dodatno, nastavit ćemo ulaganja u nove tehnologije, postrojenja sa servo motorima u odjelima stolarije i bravarije te novu proizvodnu halu, sve to uz nastavak modernizacije poslovnih procesa. Ukupan investicijski ciklus do kraja 2024. godine iznosit će gotovo 55 milijuna kuna.

Sobočan je međunarodno etablirano ime. Koliki dio svojih ukupnih prihoda ostvarujete na inozemnom tržištu?
Oko 70 posto prihoda ostvarujemo na stranom tržištu, a glavna izvozna tržišta su nam Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija te Nizozemska.

Koji su vam najvažniji klijenti kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnom tržištu?
Najvažniji klijent je Intersport na međunarodnom tržištu, a među velikim klijentima su i MOL grupa, Crocs, dm-drogerie markt, dok su na domaćem tržištu to INA, Tifon, Valamar grupa, Unconditional i drugi.

Ujedno, slovite kao vrlo inovativna tvrtka pa je tako movo – mobilni ured tvrtke Sobočan dobio i pregršt međunarodnih priznanja. Recite nam nešto više o ovoj inovaciji?
movo je naš premium dizajnerski uredski namještaj, koji je nastao u vrijeme lockdowna kao idealno rješenje za sve izazove rada od kuće. U samo nekoliko mjeseci, od ideje koja se rodila u našem dizajn studiju do gotovih modela koji su vrlo brzo prepoznati i prihvaćeni na našim ključnim tržištima. Svi movo modeli posebni su po tome što su mobilni, lako sklopivi, iznimno funkcionalni jer imaju sve što je potrebno na radnom mjestu, a istovremeno su atraktivan komad namještaja za svaki interijer. Od predstavljanja na sajmovima, ciljanih prezentacija različitim ciljanim skupinama, do oglasnih kampanja s naglaskom na digitalne kanale, movo je našao svoj put i pozicionirao se u premium segmentu namještaja. To potvrđuje i niz prestižnih međunarodnih nagrada za dizajn i inovativnost: German Innovation Award 2021, Iconic Awards – Inovativni interijer 2021, BIGSEE Wood design award 2021 te posljednja u nizu, prestižna talijanska nagrada A’Desing Award.