Njemački multinacionalni veletrgovac Metro u netom završenoj poslovnoj godini ostvario je veće prihode prije svega zahvaljujući kontinuirano snažnom rastu u Aziji i istočnoj Europi, bez Rusije, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci. Prihodi Metroa u poslovnoj su godini 2018./2019., završenoj krajem rujna, uvećani 1,5 posto, na 29,9 milijardi eura. Kada se isključi utjecaj fluktuacije valutnih tečajeva, porasli su 2,5 posto.

Prihodi u Aziji i istočnoj Europi pomogli su ostvariti zacrtane ciljeve, kažu u kompaniji, uz stope rasta od 5,7 odnosno 3,4 posto u poslovnoj godini 2018/2019. Razlog za zabrinutost ostaje pak poslovanje u Rusiji, gdje su smanjeni 5,4 posto. Na matičnom njemačkom tržištu prihodi su gotovo stagnirali, pokazalo je preliminarno izvješće.

“U prošloj financijskoj godini ubrzali smo rast prihoda zahvaljujući transformaciji u isključivo veleprodajnu tvrtku”, rekao je izvršni direktor Metroa Olaf Koch. “Istočna Europa, bez Rusije, te Azija ponovno su zabilježile snažan rast. Zapadna Europa, izuzev Njemačke, poboljšala je rezultate u odnosu na godinu ranije”, dodao je Koch.

Izvršni direktor provodi restrukturiranje kompanije, prodajući supermarkete lanca Real kako bi se Metro u potpunosti usredotočio na veleprodajno poslovanje. Postupak transformacije otegnuo se, međutim, više nego što su očekivali.

Nedavno su u sklopu tog procesa dovršili prodaju poslovanja u Kini.

Uprava je u preliminarnom izvješću potvrdila zacrtane godišnje prihode i EBITDA, najavljujući cjelovito poslovno izvješće za 2018/2019. za 12. prosinca. (Hina)