Godinama smo razvijali odnose s našim principalima i kupcima tako da na tržištu nismo novi igrač, iako smo formalno poslovanje pokrenuli s početkom 2020. godine. Izgrađeno povjerenje opravdali smo i u ovim nimalo lakim uvjetima koje je donijela pandemija, a o tome najbolje svjedoči rast našeg poslovanja po svim pokazateljima, ističe Ivan Harastija, direktor tvrtke Fidelius distribucija.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Kada smo pokrenuli tvrtku za cilj smo postavili ostvarenje godišnjeg prometa od 12 milijuna kuna, odnosno milijun kuna mjesečno. Unatoč nepovoljnim okolnostima na tržištu smatram kako ćemo taj cilj i premašiti i 2020. godinu zaključiti s 15 milijuna kuna ostvarenog prometa. Za iduću godinu planiramo daljnji rast poslovanja te nam je cilj dosegnuti 24 milijuna kuna prometa, naglašava Harastija.

Možete li nam u kratkim crtama sumirati vaš dosadašnji profesionalni put?
Moja poslovna karijera krenula je sada već davne 1993. kada sam počeo raditi u sektoru mesne industrije, no ubrzo potom prešao sam u tvrtku Viza MG koja se bavila turističko-nakladničkom djelatnošću izrađujući turističke razglednice, auto-karte i planove gradova. U sklopu tog projekta prvo sam radio kao voditelj proizvodnje i prodaje, a zatim i kao direktor tvrtke koju smo uspjeli pozicionirati kao vodećeg proizvođača takvog asortimana na našem tržištu.

Kroz taj posao upoznao sam mladog poduzetnika Josipa Škaru koji je svoje postojeće poslovanje želio dalje širiti te ostvariti poslovnu viziju u području distribucije pa smo još prije četiri godine krenuli u postepeno stvaranje preduvjeta za pokretanje poslovanja. Takva uspješna suradnja rezultirala je osnivanjem tvrtke Fidelius distribucija početkom 2020. godine u kojoj sam imenovan na poziciju direktora te zajedno s vlasnikom preuzimam odgovornost za daljnji razvoj i rast poduzeća.

Znači, riječ je o novom poslovnom subjektu, ali temelji za poslovanje kao i partnerska mreža principala i kupaca već su postojali odranije?
Tako je. Određene poslove iz područja distribucije obavljali smo i u prethodnim godinama u sklopu poslovanja koje je primarno bilo vezano za trading i ekskluzivni turizam. Na taj smo način uistinu opipali bilo tržišta i uvidjeli kako postoji veliki prostor u segmentu distribucije pa smo taj dio poslovanja odlučili izdvojiti u zasebnu tvrtku i krenuti u širenje. Tako smo ove godine osnovali Fidelius distribuciju koja će u sklopu naših razvojnih planova u perspektivi prerasti u veleprodaju kada se za to steknu uvjeti.

Imajući jasnu viziju te uhodan posao početkom ove godine zaposlili smo i ekipirali djelatnike te ih zadužili za razvoj pojedinih segmenata našega portfelja. Iako smo se ubrzo suočili s pandemijom i potresom u Zagrebu poslovanje smo uspjeli postaviti na noge te smo danas zadovoljni dinamikom razvoja, osobito ako uzmemo u obzir sve izazove kojih ove godine nikako nije manjkalo. Treba također naglasiti da je naš vlasnik u razvoj poslovanja uložio više od tri milijuna kuna u prvih devet mjeseci kako bismo posao u pravom smislu te riječi postavili na noge.

Inače, naše poslovanje je organizirano u tri poslovna segmenta. Tako u sklopu poslovnog segmenta prehrana najvećim dijelom pokrivamo konditorske proizvode te vino, drugi segment obuhvaća asortiman stretch folija i strojeva za ručno i strojno zamatanje, a treći poslovni segment čini ekskluzivna IsaDora kozmetika.

Koje sve principale zastupate u svom distributivnom portfelju?
Pa možemo krenuti od segmenta prehrane i konditorskih proizvoda u kojem zastupamo hrvatskim potrošačima dobro poznate brendove tvrtke Paraćinka – Helf, Kavabon i Cipiripi; prva dva su dobro poznati bomboni, a treći osim čokolade dolazi i u formi čokoladnog namaza od kojeg puno očekujemo. Zatim je tu asortiman renomirane tvrtke Nelly koja je velike uspjehe ostvarila na tržištu Rusije i uvjereni smo kako će sa svojim brendovima biti izvrsno prihvaćena i na našem tržištu, ali i u Sloveniji gdje također distribuiramo ove proizvode. Jedan od brendova tvrtke Nelly od kojih puno očekujemo svakako je čokolada za djecu Nelino Kids koja nudi vrhunski omjer kvalitete i cijene te će biti vrlo konkurentna na polici. Odličan potencijal vidimo i u suradnji s našim principalom NS Bomi koji je sa širokom lepezom keksa također vrlo atraktivan za naše kupce, dok se u asortimanu tvrtke Medela posebno izdvajaju njihove poznate štrudle. Važan dio segmenta prehrane čini i asortiman vina. Fidelius distribucija zastupnik je na našem tržištu već dobro etabliranih marki vina koja dolaze iz Sjeverne Makedonije te smo uvjerenja kako ćemo i ovaj asortiman još više približiti hrvatskoj maloprodaji, ali i HoReCa kanalu.

U našoj distributivnoj mreži, pored velikih kupaca – nacionalnih trgovačkih lanaca i trgovačkih udruga, veliki fokus stavljamo na srednje i osobito male lokalne kupce te surađujemo s brojnim udrugama malih trgovaca, od Dalmacije do Slavonije. Mišljenja smo kako je kanal srednjih i malih trgovina dosta slabo pokriven i da sa svojim asortimanom i uvjetima koje nudimo možemo omogućiti trgovcima da oplemene svoju ponudu i ostvare bolju konkurentnost na polici. Svim našim kupcima osiguravamo isporuku u roku od 48 sati u cijeloj Hrvatskoj te zajedno s njima ulažemo u promociju proizvoda kroz nagradne igre, letke, aktivacije na prodajnom mjestu i druge oblike promocija prema krajnjim kupcima. Pored maloprodaje, izvrsno surađujemo i s brojnim manjim veleprodajnim tvrtkama u cijeloj Hrvatskoj. Za iduću godinu planiramo daljnje širenje našeg distributivnog portfelja uvođenjem novih brendova za koje smatramo da imaju prođu na hrvatskom tržištu.

Osim prehrane, imate još dva segmenta u svom poslovnom portfelju. Recite nam nešto više o tom dijelu poslovanja.
Da, trenutno je najveći fokus na razvoju poslovnog segmenta prehrane, ali usporedo s time razvijamo i našu distribuciju stretch folija kojom opskrbljujemo veliki broj vodećih maloprodajnih i distributivnih kompanija. Treći segment u našem portfelju obuhvaća švedski brend ekološke kozmetike IsaDora koja je vodeća na području Skandinavije, a naš je cilj približiti ove ekskluzivne proizvode i hrvatskim potrošačima.

U početnoj fazi na tržištu ćemo predstaviti oko 100 proizvoda koji će biti dostupni u vodećim drogerijsko-parfumerijskim lancima kao što su Bipa, dm, Müller i Douglas te u kanalu ljekarni. Cijela je linija već trebala biti predstavljena i ulistana, ali situacija oko koronavirusa malo je prolongirala te planove pa sve predviđene marketinško-prodajne aktivnosti moramo prilagoditi aktualnoj situaciji. Uz ostale aktivnosti, do kraja godine planiramo otvoriti showroom u Zagrebu i Splitu te promovirati brend u suradnji s make-up artistima i influencerima.

Na koji način svojim partnerima osiguravate uspješniji nastup na tržištu te koje im sve usluge pružate u sklopu suradnje?
Za početak, osiguravamo prisutnost na tržištu i dostupnost portfelja proizvoda koje zastupamo. Kontinuirana opskrba prema svim kupcima u roku od 48 sati dio je naše strategije kao i praćenje distribucije različitim BTL aktivnostima, unaprjeđenjem prodaje te drugim marketinškim alatima. Ulažemo u naše kupce te im pružamo podršku, predviđamo potražnju i trudimo se uvijek osigurati just-in-time dostavu.

Kako ste u sklopu svojih poslovnih procesa organizirali distribuciju i ostale logističke operacije?
Mi smo veliki pobornici outsourcinga: fokusiramo se na ono u čemu smo najbolji i angažiramo profesionalce u drugim segmentima kako bismo maksimizirali rezultate. Skladištenje i distribuciju našeg portfelja provodi DSV Hrvatska, podružnica jednog od globalno vodećih logističkih operatera. U našim kratkoročnim planovima je jačanje kapilarne distribucije, što ćemo obavljati s vlastitim voznim parkom koji planiramo oformiti i tako postati još brži i ekspeditivniji. Dakako, to će ovisiti o volumenu koji uspijemo realizirati i ako se takva investicija pokaže racionalnom svakako ćemo ići u tom smjeru.

Koliko djelatnika radi u vašem poslovnom sustavu te koje sve poslovne zadatke obavljaju?
U tvrtki je trenutno zaposleno 11 djelatnika. Naša poslovna filozofija u pogledu ljudskih potencijala ogleda se u optimalnom miksu mladosti i iskustva. Uz iskusan menadžment i jasno postavljene ciljeve poslovanja uvijek smo pružali priliku mladim ljudima, prvenstveno studentima završnih godina studija, da steknu praktična znanja i iskustvo rada u našem sustavu. Oni koji se u tom procesu najviše istaknu dobiju ponudu i za stalno zaposlenje te mogu reći kako je većina naših mladih suradnica i suradnika tako došlo u tvrtku.

To je način rada na razvijenim zapadnim tržištima i držimo da je to najbolji pristup, kako za te djelatnike koji dobivaju priliku pokazati svoje sposobnosti, tako i za naše poduzeće koje time dobiva dokazano proaktivne i angažirane djelatnike. Želimo da naši djelatnici rastu zajedno s tvrtkom, dajemo im poticajne uvjete kako bi im osigurali nesmetan razvoj i okruženje u kojem njihova kreativnost može doći do izražaja. Tako i u ovom trenutku u tvrtki imamo na praksi troje studenata koji stječu svoje prvo radno iskustvo.

Podvučemo li crtu pod prvih devet mjeseci, možete li reći kako ste zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima? Kako su se novi uvjeti poslovanja odrazili na ukupne prihode i ostvarenu dobit tvrtke?
Kada smo početkom godine pokrenuli tvrtku Fidelius distribucija postavili smo za cilj ostvarenje godišnjeg prometa od 12 milijuna kuna, odnosno milijun kuna mjesečno. Unatoč nepovoljnim okolnostima na tržištu smatram kako ćemo taj cilj i premašiti i 2020. godinu zaključiti s 15 milijuna kuna ostvarenog prometa. Za iduću godinu planiramo daljnji rast poslovanja te nam je cilj dosegnuti 24 milijuna kuna prometa. Sve je to rezultat dobrih temelja i poslovnih odnosa koji su građeni godinama pa je osnivanjem tvrtke početkom ove godine kreiran okvir za kontinuirani razvoj poslovanja. Planove i viziju razvoja imamo jasno zacrtane i uvjereni smo kako ćemo sve ove visoko postavljene ciljeve uspjeti ostvariti.

Što očekujete za ostatak godine? Dolazi nam blagdanska sezona najveće potrošnje. Mislite li da bi to moglo donijeti stanoviti oporavak i koliko toliko uspješan završetak godine za hrvatsku industriju robe široke potrošnje i maloprodaju?
Od blagdanske sezone uistinu dosta očekujemo. Mi smo se za to dobro pripremili, roba je spremna, isporuke dogovorene. Uvjerenja smo da će blagdanska potrošnja biti stabilna, poglavito kada je riječ o hrani i piću. Dogovorili smo i akcije s pojedinim trgovcima i krećemo s pojačanim promocijama u sklopu podrške prodajnim aktivnostima. Sukladno tome, očekujemo dobar završetak ove godine i nadamo se da neće doći do pogoršanja epidemiološke situacije koja bi mogla destabilizirati tržište.

Slijedom toga, smatramo kako će segment prehrane u našem portfelju nastaviti ostvarivati solidne stope rasta, dok je beauty segment kozmetike, zbog specifičnosti kategorije i pada cijelog tržišta, snažno pogođen ovom pandemijom. Ipak, kada se u obzir uzmu sve okolnosti, mogu reći da smo više nego zadovoljni. Moglo je biti puno bolje, to nije upitno, ali u ovim okolnostima smatram da smo ostvarili maksimum.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!