Globalna inicijativa kompanije Nestlé obilježila desetu obljetnicu provođenja u zemljama regije

Glavni cilj inicijative, koja se u Bosni i Hercegovini provodi kroz projekt Zdravo, u Hrvatskoj kroz projekt Vrtim Zdravi Film te u Srbiji projektom Zdravo rastimo, je educiranje učenika osnovnih škola o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću

Piše: Henri-Pierre Lenoble, viši stručnjak za nutricionizam i zdravlje kompanije Nestlé

Velikom online konferencijom pod nazivom “Savez za zdraviju budućnost” posljednjeg dana rujna obilježili smo 10 godina provođenja globalne inicijative Nestlé za zdraviju djecu u zemljama regije. Glavni cilj inicijative, koja se u Bosni i Hercegovini provodi kroz projekt Zdravo, u Hrvatskoj kroz projekt Vrtim Zdravi Film te u Srbiji projektom Zdravo rastimo, je educiranje učenika osnovnih škola o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću. Naravno, ono najvažnije su postignuti rezultati, koji su u regiji nadmašili sva očekivanja – od početnih 2.000 djece tijekom desetljeća došli smo na njih 200.000 iz 1.776 osnovnih škola obuhvaćenih projektom, uključili 32.000 roditelja, investirali 1,4 milijuna eura te najavili povećanje investicije od 25 posto za sljedeću sezonu.

Deseta obljetnica donijela je i brojne novosti u skladu s novim trendovima i okolnostima s kojima smo se ove godine suočili. Svijet se preselio online, a s njim i inicijativa Nestlé za zdraviju djecu kroz nastavu na daljinu, interaktivne radionice i predavanja te kvizove znanja na koje su djeca odgovarala putem kamera i mailova, čime je program dobio dodatnu dimenziju i potvrdio kvalitetu svog sadržaja.

Uz djecu, kroz online kanale komunikacije sve više se okrećemo i roditeljima, a ono što smo kroz godine provođenja programa primijetili ne samo u regiji, nego i diljem svijeta, jest da upravo njima često nedostaje inspiracije za pripremanje zdrave, a ukusne hranu koju će djeca rado prihvatiti. Uzroka tome je mnogo, a paradoksalno jedan od najvećih je prevelika količina dostupnih informacija, od sastava proizvoda do brojnih savjeta iz različitih izvora o tome kako se pravilno hraniti. Ovo je jednostavno za nove generacije – „milenijalce“ i „generaciju Z“ – koji vrlo brzo pretražuju informacije na mreži, pa čak i koriste određene mobilne aplikacije kako bi lakše donijele zdravije odluke. Međutim, roditeljima je još uvijek izazovno provesti ih u svakodnevnu praksu, a oni su ključna karika u pravilnoj prehrani djece. Jednostavnije rečeno, roditelji su uzor – djeca će najčešće raditi ono što roditelji rade, a ne ono što im kažu. Stoga sve više nastojimo program Nestlé za zdraviju djecu prilagoditi digitalnom načinu komunikacije te putem različitih digitalnih platformi roditeljima predstaviti recepte i savjete o zdravom načinu života. Do sada smo diljem svijeta od 2019. dosegnuli 355 milijuna roditelja, u čemu veliku ulogu igraju društvene mreže na kojima smo za našu inicijativu zabilježili čak 1,5 milijardu impresija.

Ohrabrujuća je vijest i da zemlje regije sve više shvaćaju važnosti prehrane i tjelesne aktivnosti – u 2020. godini zdravlje je bilo jedno od najvažnijih pitanja o kojima ljudi vode računa, a sve su popularniji hrana s oznakom „bio“, vegetarijanska prehrana i fleksitarni način života. Ono što posebno treba imati na umu jest da je dječja prehrana vrlo složena tema u kojoj ulogu igra više čimbenika: socijalno-ekonomski status, obrazovanje, okruženje u kojem djeca žive, postojeći prehrambeni sustavi, pristup hranjivim namirnicama, pristup sportskim terenima i igralištima, kultura jedenja, naslijeđene prehrambene navike, roditeljski stil itd. Takav višedimenzionalni problem zahtijeva pristup u kojem prehrambena industrija mora igrati svoju ulogu.

Zbog toga Nestlé, kao najveći svjetski proizvođač hrane, radi i na inovacijama u svojim proizvodima – samo u prošloj godini pokrenuli smo oko 1.400 prehrambenih inovacija širom svijeta. Na primjer, u Europi smo uveli novu paletu Nesquik praha u papirnatom pakiranju koje se može reciklirati, a sastoji se od prirodnih sastojaka i ima 17% manje šećera. U dječju hranu uvodimo proizvode organskoga podrijetla u okviru suradnje s robnim markama kao što su Gerber, NaturNes ili Cerelac: na primjer, lansirali smo organske grickalice pod nazivom “Nutripuffs”, napravljene od žitarica i voća, bez dodanog šećera. Aktivni smo i u segmentu biljnih proizvoda, primjerice, proizvodimo vegetarijanske nuggetse za djecu pod nazivom Garden Gourmet, a nedavno smo pokrenuli i liniju proizvoda s biljnim alternativama mlijeku. Informacije o proizvodima dostupne su već na prednjoj strani pakiranja, a sustavi poput Nutri-Score šalju poruku da je riječ o holističkom hranjivom zgoditku, čime je znatno olakšana odluka o kupnji.

Zdravlje nema cijenu, no na njemu je potrebno stalno iznova raditi. Stoga kroz globalnu inicijativu Nestlé za zdraviju djecu želimo postići dugoročno najvažniji cilj za budućnost – zdravije generacije mladih.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakIvan Harastija – Fidelius distribucija
Sljedeći članakProšli tjedan fiskaliziran 10 posto manji iznos nego godinu ranije