VijestiZemljaIvan Katavić nagrađen Zlatnom kunom za životno djelo

Ivan Katavić nagrađen Zlatnom kunom za životno djelo

“Treba nam kvalitetniji sustav poticanja inovacija i kreativnosti. Ne smijemo biti fokusirani samo na domaće tržište, na javni sektor kao generator rasta i gospodarstva; rentijerstvo. Moramo poticati izvoznike i industrije koje donose novu vrijednost, kvalitetna radna mjesta, moderne tehnologije i poslovne modele. Trebamo se okrenuti globalnom, privatnom, modernom i proaktivnom”, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.

Istaknuo je da su nam svi ključni gospodarski pokazatelji u plusu te da smo sve bliže ostvarivanju dva važna cilja – ulasku u Schengen i eurozonu, što će olakšati život izvoznicima i potaknuti druge na izvoz.

“Najveći izazov hrvatskoga gospodarstva u ovom trenutku je nedostatak radne snage. Već dugo, ne deklarativno, ali suštinski, ignoriramo činjenicu da kao društvo nestajemo. Ti trendovi nisu od jučer i neće se riješiti sutra. Ali sve to treba biti poziv na buđenje i zajedničko djelovanje. Trebamo bježati od politikantstva i populizma kao jednih od glavnih kočnica razvoja”, naglasio je Burilović, dodavši da će HGK i dalje biti najveći promotor hrvatskog izvoza.

Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Ivanu Kataviću, direktoru tvrtke KTC Križevci koja zapošljava 1.400 djelatnika, ostvaruje godišnji promet od oko 1,8 milijardi kuna i uživa velik ugled kod domaćih dobavljača čiji proizvodni asortiman čini više od 90 posto prodajnog programa firme. KTC danas ima trgovačku mrežu s više od dvadeset robnih centara, nekoliko poljoprivrednih ljekarni i benzinskih crpki, a proširili su se i na turističko-ugostiteljsku djelatnost.

Nagradu Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita.

Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Priznanje za promicanje gospodarstva dodijeljeno je Tomislavu Dominkoviću, Mislavu Balkoviću i Hrvoju Balenu s Visokog učilišta Algebra, dok je Priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u zdravstvu otišlo u ruke Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Premijer Andrej Plenković čestitao je svim dobitnicima i poručio da su oni energija koja pokreće i društvo i ekonomiju.

“Drago mi je da su ova vaša postignuća veliki doprinos rastu, inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Mi smo kao Vlada nastojali olakšati vaše poslovanje i rasteretiti vas brojnih davanja kroz četiri kruga porezne reforme. Cilj nam je da vaš rad bude jednostavniji i lakši. Naš položaj u EU olakšava vam svima poslovanje, pravni i politički okvir je stabilan i pouzdan. Drago mi je da je Hrvatska u proteklom razdoblju ostvarila zdravi gospodarski rast, trošimo onoliko koliko zarađujemo i to je ostavština našeg mandata za budućnost”, rekao je Plenković, uz napomenu da će ulazak u eurozonu biti dodatan impuls poslovanju.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da su svi nagrađeni svojim radom učinili djelo na korist domovini i da je to istinsko domoljublje. “Vaši uspjesi važni su za naš državni napredak. Bilo je vremena kad smo mogli samo maštati o ovakvom rastu. U vrijeme krize vladao je pesimizam i zaduženost, ali nisam se pomirila s time, kao niti Vlade koje su došle poslije toga. Vjerovali smo da možemo bolje, proveli nužne promjene kako bismo stvorili zdrave temelje hrvatskog gospodarstva. Danas smo snažni, ali ne toliko koliko bi objektivno mogli biti jer napredak mora osjetit svaki naš građani. No, danas smo puno sposobniji za ekonomska postignuća, a razlog tome su poduzetnici koji vjeruju u Hrvatsku, njene ljude i potencijale. Zahvaljujući njima imamo snagu izgraditi moderno i otvoreno gospodarstvo, konkurentno na svjetskom tržištu”, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši da je to ujedno i poticaj mladima koji se žele okušati u poduzetništvu da tu ostvare svoje planove.

Naglasila je da se trebamo okrenuti industriji, proizvodnji, modernim tehnologijama i stvaranju nove vrijednosti. “Moramo ciljati na rast BDP-a od barem 5 posto”, zaključila je predsjednica.

Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...