Hrvatska gospodarska komora po treći put organizira zajednički nastup svojih članica na međunarodnom sajmu morske hrane SeafoodExpo Southern Europe koji se ove godine održava u Barceloni, Fira de Barcelona – GranVia, od 22. do 24. rujna 2014. godine.

SeafoodExpo Southern Europe 2014, je specijalizirani sajam ribljim proizvodima koji se organizira u regiji s jednom od najviših stopa konzumacije proizvoda ribarstva po glavi stanovnika. Ove godine se na štandu Hrvatske gospodarske komore sa svojim proizvodnim programom predstavili Arbacommerce, Sardina, S.I.C i ribarska zadruga Omega 3.

“Ribarstvo RH je jedan od rijetkih vitalnih dijelova hrvatskoga gospodarstva koje bilježi rekordne rezultate kada govorimo o ulovu i uzgoju, a prerada je zasigurno jedan od vodećih sektora u novim investicijama u posljednjih nekoliko godina. Isto tako valja istaknuti izrazito pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu s vrijednošću izvoza od gotovo 116 milijuna eura u 2013. godini”, rekao je tom prigodom tajnik Udruženja ribarstva HGK Zoran Radan.

Veleposlanik RH u Madridu Svjetlan Berković obišao je RH tvrtke kako bi se upoznao s  problemima s kojima se susreću u poslovanju i mogućnostima za plasman proizvoda na španjolsko tržište. S predstavnicima HGK razgovaralo se o mogućem nastavku suradnje na internacionalizaciji i što boljem predstavljanju hrvatskih tvrtki na španjolskom tržištu.

Predsjednik Grupacije prerade ribe HGK Mislav Bezmalinović (Sardina) i tajnik Udruženja ribarstva HGK Zoran Radan susreli su se s tajnikom španjolskog Udruženja prerađivača ribe ANFACO i predsjednikom organizacije EUROTHON Juan M. Vieites Baptista de Sousom.

Razgovaralo se o mogućem potpisivanju Sporazuma o suradnji među spomenutim udruženjima i mogućnostima transfera bogatog znanja i iskustva koje njihovo Udruženje posjeduje, posebice kada se radi o EU pitanjima, povlačenju sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i promicanju interesa članica.

Šime Kosor iz  ribarske zadruge Omega 3 istaknuo je važnost španjolskog tržišta za njegovu zadrugu te je posebno naglasio važnost ovakvih sajmova za izravne razgovore s dugogodišnjim španjolskim partnerima.

Dolores Šajt Paunović iz tvrtke Arbacommerce istaknula je uspješne kontakte s novim poslovnom partnerima i izrazila nadu u početak dugogodišnje plodonosne suradnje. Inače, na štandu tvrtke Arbacommerce i ove godine je bilo posebno “živo” jer su se  izmjenjivali novi i stari poslovni partneri.

Tvrtka Sardina d.d. je na sajmu predstavila paletu potpuno novih i jedinstvenih proizvoda (npr. pašteta od srdele, pašteta od lubina i komarče s tartufima…) proizvedenih u novoj tvornici na Braču za koju se može reći da je vjerojatno najmodernija takva tvornica u Europi. Puno očekuju od razgovora s ponajvećim EU maloprodajnim lancima koji su iskazali interes na sajmu.

Tvrtka S.I.C. ove godine po prvi put nastupa na zajedničkom štandu u organizaciji HGK. Njihov potpuno novi proizvodni objekt je još jedan dokaz iznimne aktivnosti i ulaganja u Sektor prerade ribe u HGK. Lučana Stojnić puno očekuje od upravo ovakvih promotivnih aktivnosti, a sudeći po interesu drugog dana sajma uspjeh se može očekivati.

Više od 3.000 kupaca, dobavljača, medija i drugih stručnjaka iz više od 75 zemalja posjetili su ovu izložbu.