mesoIzvoz 15 tisuća tona mesa u Tursku bosanskohercegovački proizvođači dočekali su kao spas za domaću proizvodnju.

Rezultati su prvi pozitivni učinci u smislu oporavka i revitalizacije bh. stočarstva, posebno uzgoja junadi i goveda, izvijestila je BHT1.

Domaći farmeri više nemaju problem s plasmanom te vrste mesa, a zadovoljni su i otkupnom cijenom.

“Dobili smo natječaj od 4.000 tona mesa bez kosti za Tursku. Dobar dio je iz vlastite proizvodnje, ali još uvijek većinu nabavljamo na domaćem tržištu, kaže Damir Pavković, direktor Mesne industrije Šišović.

Pavković kaže da BiH proizvodi 10 posto junećeg goveđeg mesa za potrebe kojeg nije mogla prodati zato što je jeftinije iz uvoza, vjerovano zbog subvencija država, tako da su napokon došli do izražaja domaći proizvođači.

Odlukom Vlade Turske o uvozu 15 tisuća tona govedine iz BiH, domaće stočarstvo, prema riječima Erine Lasić iz Gospodarske komore FBiH, doživjelo je procvat.

“Želimo da ova odluka potraje što duže jer bi došlo do većeg zapošljavanja, do otvaranja novih kapaciteta i iskorištavanja neobrađenih površina”, ističe Lasić.

Upravo zbog ove šanse koja se ukazala bh. stočarima naglo se počeo povećavati broj grla na govedarskim farmama, a raste interes i za podizanje novih farmi.

“Što se tiče Hercegovine, to se odrazilo na pozitivan način. Imamo farmi od 50-100 grla u sistemu krava-tele, gdje će to doći do izražaja”, ističe Pavković.

Odobravanje uvoza goveđeg mesa iz BiH prethodila je provjera kvalitete. Upravo zbog toga mnogi se u BiH nadaju kako bi u idućem periodu ovaj izvoz mogao biti i veći od 15 tisuća tona. (SEEbiz.eu)