J. Boban Pejić: U godini pred nama jedni drugima trebamo biti podrška

Planiramo i dalje razvijati vlastitu proizvodnju na najstarijem ekološkom imanju u Hrvatskoj, Zrno, te razvijati uspješnu ravnotežu offline i online poslovanja, poručila je Jadranka Boban Pejić, suosnivačica i direktorica tvrtke Biovega i suvlasnica bio&bio trgovina

Jadranka Boban Pejić, suosnivačica i direktorica tvrtke Biovega i suvlasnica bio&bio trgovina, nagrađivana je menadžerica koja često strast ističe kao temeljni kapital. Razgovarali smo s njom o godini na izmaku te o inovaciji kompostabilne ambalaže s kojom su prvi izašli na tržište.

Održali ste obećanje vašim kupcima da će sve bio&bio trgovine do kraja godine imati proizvode kućne marke u kompostabilnoj ambalaži. Koliko je zahtjevno bilo prelaženje na ovu ambalažu?
Projekt zamjene plastične ambalaže kompostabilnom folijom od biljnih vlakana pripremali smo godinu dana i jako smo uzbuđeni zbog toga. Osjećaj da tako doprinosimo smanjenju plastike u okolišu je fantastičan. Svi proizvodi u bio&bio robnoj marki, njih 111, do kraja 2020. zamijenjeni su kompostabilnom folijom i istom takvom naljepnicom. Briga o okolišu, zdravlje ljudi i edukacija naša su strast više od 30 godina i stalno istražujemo inovacije koje i sami možemo primijeniti, a kada smo saznali da postoji kompostabilna folija, bilo je potpuno prirodno da se odlučimo za promjenu iako je ova folija znatno skuplja i osjetljivija u procesima pakiranja. Svjesno smo se odrekli dijela marže i profita, nismo htjeli dizati cijene proizvoda jer smatramo da je to jednostavno sastavni dio društveno odgovornog poslovanja. Naši kupci imaju vrlo visoka očekivanja od nas i drago nam je da im i s ovim projektom pokazujemo da smo dostojni njihovog povjerenja koje nam već godinama pokazuju.

S obzirom na situaciju u 2020., mnogi su se okrenuli online kupovini. Vidi li se pomak u kupovini putem web shopa biobio.hr?
Već godinama ulažemo u biobio.hr web shop jer želimo najkvalitetnije proizvode koje i sami konzumiramo ponuditi i drugima te u onim mjestima i gradovima gdje nemamo fizičke trgovine. Kao i sve drugo što radimo tako je i web shop više od same web trgovine, to je i mjesto edukacije, kvalitetnih savjeta, istinitih i provjerenih informacija kojima želimo inspirirati kupce na zdravije i radosnije življenje. Svake je godine prisutan porast kupaca na webu, no ove je godine to naravno još i značajnije zbog pandemije. Naglasak je bio na kategorijama koje su mogle stajati i činiti neku sigurnosnu zalihu, poput žitarica, mahunarki i slično, a vidljivo je kako je kupcima bila bitna kvaliteta proizvoda, sigurnost koju smo im ulijevali držanjem ekoloških, kao i visokih higijenskih standarda.

Biovega svoje održivo poslovanje zasniva na 3E standardima: ekologija, etika i ekonomija. Pojasnite nam to?
Ekološka, ekonomična i etička ponašanja i vrijednosti pokušavamo uravnotežiti na svim nivoima poslovanja, kako prema unutra u komunikaciji s djelatnicima, procedurama, organizaciji rada i procesu donošenja odluka, tako i prema van u odnosima s kupcima, dobavljačima i partnerima. Najvažniji nam je pozitivan utjecaj na okruženje u kojem poslujemo i živimo. Nosi nas vizija i ideja da drugima budemo mjesto inspiracije ka kvalitetnijem i radosnijem življenju. Želja nam je pokazati da je moguće imati održiv poslovni sustav koji uspijeva balansirati ekonomske, ekološke i etičke aspekte poslovanja i biti model generacijama koje dolaze.

Čime se vodite pri uvođenju noviteta u vašu ponudu?
Osim ekološkog certifikata, jako nam je važno da kompanija, odnosno brand koji promoviramo, drži do istih standarda beskompromisne kvalitete, stalnog unaprjeđenja te pakiranja koja su prihvatljivija za okoliš. To su brandovi koji poput nas, pionirski i posvećeno rade i nameću spomenuti standard stvarnog društveno odgovornog poslovanja. Danas je u našoj ponudi stotinjak vrhunskih brandova s ekološkim certifikatom, inozemnih i domaćih, na koje smo posebno ponosni.

Jedini ste lanac proizvoda sa 100 posto organskom hranom. Kako je započeo taj put?
Koncept bio&bio danas mnogi prepoznaju kao jedinstven i autentičan te kao takav pogodan za širenje i izvan naših granica. Od pionirskih početaka prije više od tridesetak godina pa do danas, tržište ekološkim proizvodima u Hrvatskoj je višestruko raslo. Nažalost, u Hrvatskoj nisu dostupni službeni podaci o veličini tržišta ekoloških proizvoda, no posljednjih je godina procjena rasta oko 15-20% godišnje. Naših 16 bio&bio trgovina i web shop ponukali su mnoge da krenu s ekološkim proizvodima, a najvažnije od svega je što smo ponudili platformu i za domaće proizvode s ekološkim certifikatom. Odluka da u našoj ponudi budu samo certificirani organski proizvodi bila je jednostavna jer je posljedica osobne životne filozofije. Naš cilj je da kupci kad ulaze u bio&bio ili surađuju s Biovegom znaju da je hrana koju prodajemo isključivo s certifikatom organskog uzgoja.

Što je u poslovnom smislu obilježilo ovu godinu za vašu tvrtku i kakvi su planovi za budućnost?
Naše poslovanje je stabilno, a u ovoj smo se turbulentnoj godini fokusirali na bitno, a to je održati kontinuitet poslovanja. Tim se sjajno povezao, svatko je “uskočio” kamo je trebalo i nitko nije pitao je li to njegov posao ili ne, svi su se međusobno podržavali. U budućnosti nam je plan što je više moguće okrenuti se prema kompostabilnim pakiranjima i izbjegavati korištenje jednokratne plastike te i dalje biti točka stabilnosti i sigurnosti kako za kupce, tako i djelatnike te dobavljače. Planiramo i dalje razvijati vlastitu proizvodnju na najstarijem ekološkom imanju u Hrvatskoj, Zrno, te razvijati uspješnu ravnotežu offline i online poslovanja. Što se tiče godine koja dolazi, poruka za sve nas je: Možda imamo različite stavove, no jedni drugima trebamo biti podrška i tako funkcionirati jer je to jedini način kako možemo dalje.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakImenovan novi član Uprave Pevexa
Sljedeći članakDeloitte: Banke u Srednjoistočnoj Europi suočavaju se s brojnim izazovima