Ja TRGOVAC – 10 godina: Svjedok vremena

Uistinu je fascinantno koliko vrijeme brzo prolazi i kako se za tili čas nagomilaju tjedni, mjeseci, a godine to slijede tek nešto sporijim tempom. U tom momentumu često nismo niti svjesni kolike se korjenite promjene događaju na dnevnoj bazi ostavljajući za sobom trag koji nas na promišljanje nagna možda tek puno kasnije.

Tako je i ovim povodom kada naš medij obilježava prvo desetljeće rada i kada se osvrćemo na vrijeme koje je u međuvremenu proteklo. Sjećate li se gdje ste bili 15. travnja 2009. godine kada je pokrenut portal Jatrgovac.hr? Vjerojatno ne. Ali ćete se zasigurno sjetiti godine 2009. Nije to bilo neko osobito ljeto gospodnje jer je omča krize čvrsto stisla Hrvatsku te smo u polu nevjerici slušali jednog našeg vrlog ministra koji nam je svima poručio “da stisnemo remen”.

Stisnulo nas je sa svih strana, a nekako s jeseni te godine i moj dragi kolega Ivan Junaković, a pokazat će se i zloguki prorok, iznio je svoju tezu o sedam mršavih i sedam debelih krava u svom redovitom obraćanju putem rubrike “Puls sektora”. Mislim da smo se svi tada nadali kako je Ivan nešto krivo interpretirao i povukao sasvim krivi zaključak i kako ćemo svi iz te krize izaći za godinu, dvije. Ali ne, veći dio ovog perioda o kojem govorimo oslikan je recesijskim stilom i malo tko od nas u sektorima maloprodaje i FMCG industrije nije bio dotaknut tim kistom.

Nakon onih sedam mršavih godina činilo se kako smo stali na noge, a onda se dogodio kolaps Agrokora koji se prelio sve do današnjih dana kada, po svemu sudeći, možemo reći da se taj proces uspješno privodi kraju. Ovo je samo šturi prelet prijelomnica koje smo zaobišli u tom našem slalomu kroz mećave i one malo vedrije dionice. Svemu tome svjedočio je Ja TRGOVAC čvrsto nastojeći ostati vjeran načelima struke i iz svoje perspektive svjedočiti tim zbivanjima te inzistirati na vjerodostojnosti i povjerenju spram naših partnera, čitatelja, industrije koju pratimo.

Uvijek smo se trudili svojim djelovanjem podizati dignitet struke i cijeloga našeg sektora ukazujući na dobre primjere komunikacije, na uspješne poslovne priče, primjere koje vrijedi isticati. Pokrenuli smo stoga i nagradu Zlatna košarica koja će uskoro doživjeti svoje četvrto izdanje i koja će još jednom istaknuti najbolja ostvarenja predstavnika maloprodaje i FMCG industrije koji su u proteklih 10 godina prošli puno izazova i premda će tržište uvijek nositi svoje teške trenutke ipak se svi skupa nadamo kako nadolazećih 10 godina neće biti toliko turbulentno.

Prethodni članak‘z bregov kakao – za prave znalce
Sljedeći članakKako umjetna inteligencija može pomoći trgovcima?