Ja TRGOVAC svibanj 2023.

Kružni put prema naprijed

Zaokret od neodrživog linearnog prema cirkularnom gospodarstvu, koje u svojoj srži ima održivost resursa te okolišnu i društvenu odgovornost, predstavlja kružni put koji nema alternativu. Neodgovorne prakse iscrpljivanja prirodnih resursa doveli su do golemih posljedica pa brojni stručnjaci upozoravaju na to da se nalazimo na prekretnici i da će ono što čovječanstvo učini tijekom ovog desetljeća odrediti sudbinu čovječanstva i budućnost života na planetu koji nas je tako lijepo ugostio. Ne radi se više o vremenskim intervalima neke daleke budućnosti, o tamo nekoj 2050. godini do kada nešto trebamo poduzeti, ne, vrijeme je sada. Cijena nečinjenja će biti nemjerljivo veća od svih investicija koje bi se danas mogle poduzeti kako bi se prevenirao takav crni scenarij.

Kliknite i prelistajte

Tvrtke sve više shvaćaju da su one subjekti te promjene, da se ne treba čekati neke pravne propise i norme, nego da standarde odgovornog ponašanja moraju kreirati sami poslovni subjekti i voditi svojim primjerom. Takve primjere ističemo u sklopu velike teme o kružnom gospodarstvu, koju svake godine uoči Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja, ekstenzivno obrađujemo i promoviramo.

Uz kružno gospodarstvo naslanja se i analiza kategorije vode koja uvijek obiluje aktivnostima, a ništa manje nije atraktivna niti kategorija tjestenine. Predstavljamo i pregled trendova u maloprodajnom kanalu kioska, a u fokusu smo ovaj puta obradili umake – majonezu i kečap. Jer stiže vrijeme roštiljanja, to stalno mantramo kako bismo zaustavili ovu kišu koja neumorno pada cijelo proljeće.

Ujedno, najavljujem i proglašenje pobjednika 8. po redu natječaja Zlatna košarica koje je na programu 25. svibnja u 21 h. Televizijsku emisiju svečanog proglašenja možete pogledati na programu Mreža TV i Ja TRGOVAC Facebook i YouTube kanalima.

Zahvaljujem svim sudionicima, žiriju na odrađenom poslu te čestitam pobjednicima.

Prethodni članakBelje osvojilo dvije zlatne medalje za kvalitetu kulena
Sljedeći članakNova uprava Hrvatske obrtničke komore primljena u Banske dvore