Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je jučer u Koprivnici kako je ove godine osigurano 500 milijuna kuna više potpora u poljoprivredi, isplata prvog dijela krenula je krajem prošlog tjedna, a najavio je da će sredinom godine krenuti natječaji iz programa ruralnog razvoja.

Za hrvatsku poljoprivredu idu bolji dani, kazao je Jakovina nakon posjeta koprivničkoj gradskoj upravi i Podravki. Istaknuo je kako se u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji razgovaralo o vrlo ambicioznim poslovnim planovima koji uključuju povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje.

Na upit novinara da prokomentira to što ga je prilikom dolaska dočekalo 20 prosvjednika mladeži HSS-a, koje nije želio saslušati, Jakovina je kazao kako ga je dočekao i poslovni plan uspješne hrvatske tvrtke, što mu je puno važnije.

Dočekao me i plan vođenja grada i plan velikih investicija Grada i Županije, rekao je dodajući kako bi volio da su mladi HSS-ovci i njihovi mentori pokazali više brige kada je na stotine milijuna kuna trošeno na operativne, odnosno kapitalne programe čime je spriječena transparentna potrošnja proračunskih sredstava.

Što se tiče posjeta Podravki istaknuo je da se razgovaralo o vrlo ambicioznim poslovnim planovima koji uključuju povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje te o, kako je rekao, odličnom planu kooperativnih odnosa i ugovora s primarnim proizvođačima.

Na upit o vodoopskrbi, Jakovina je kazao kako je reforma predstavljena te da su vodoopskrbna područja naša nužnost.

Od gotovo 160 komunalnih poduzeća redukcijom moramo napraviti 20 tvrtki koje će moći pripremati i provoditi zahtjevne EU projekte za što do 2023. imamo na raspolaganju gotovo 4,5 milijardi eura, istaknuo je Jakovina te kazao kako bi se provođenjem reforme trebale ujednačiti cijene usluga vodoopskrbe i vodoodvodnje na području jednog vodoopskrbnog područja.

Na novinarski upit što će biti s Kaštelanskim staklenicima, ministar Jakovina je rekao kako ih očekuje predstečajna nagodba pa restrukturiranje cijele tvrtke i pronalaženje strateškog partnera.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić naveo je kako kompanija godišnje utroši više od 80 milijuna kuna na otkup poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj.

Podravka ne može zadovoljiti sve svoje potrebe za voćarskim i povrtlarskim kulturama iz domaće proizvodnje zbog čega je zainteresirana za povećanje te proizvodnje, posebice rajčice i još nekih povrtlarskih kultura. Podravka pritom traži da proizvodi budu cjenovno i kvalitativno jednaki onima koji se mogu nabaviti na svjetskom tržištu te da postoji sigurnost isporuke, a kompanija je potpuno otvorena za kooperativnu proizvodnju tijekom ove godine.

Možemo otkupiti i više proizvoda od onoga što je bilo u planu za 2013., rekao je Mršić navodeći da Podravka može otkupiti 50 posto više rajčice u Istri nego što je uspjela otkupiti tijekom prošle godine, a to se odnosi i na krastavce, jabuke, šljive i ciklu.

U ovom trenutku naš je problem što u nekim segmentima ne postoji dovoljno interesa te proizvodi koji se nude nisu po kvaliteti i cijeni konkurentni onima koji dolaze sa stranih tržišta, kazao je Mršić napominjući kako nekih proizvoda, poput sušenog povrća, gotovo da i nema na domaćem tržištu. (Lider / Hina)