U Osijeku će se 3. ožujka, u suorganizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i agencije Apriori World, koja je pokrenula inicijativu, održati peta po redu jubilarna nacionalna poljoprivredna konferencija “Slavonika”. Kao i prethodnih godina, očekuje se da će konferenciju svečano otvoriti ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko baranjske županije i grada Osijeka. Moto ovogodišnjeg izdanja je “Poljoprivreda i mladi”. Sudionici će imati priliku čuti ključne poruke kako studenti vide hrvatsku poljoprivredu. Na ovu temu izlagati će Ivan Šima Branković, student 3. godine preddiplomskog studija “Poljoprivreda” na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Filip Puškarić, student 3. godine preddiplomskog studija “Biljne znanosti” na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Laura Dušek, studentica 3. godine stručnog studija “Vinogradarstvo-Vinarstvo-Voćarstvo” na Veleučilištu u Požegi te Karla Pavlak, studentica 3. godine preddiplomskog studija “Menadžment u poljoprivredi” na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Predviđeno je i izlaganje državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, Tugomira Majdaka na temu “Što nam donosi novi paket zajedničke poljoprivredne politike”. U sklopu programskog dijela održat će se i panel pod nazivom “Zašto Hrvatskoj treba digitalna poljoprivreda” čiji je kordinator i moderator prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Povodom 5. obljetnice konferencije, Organizacijski odbor odlučio je dodijeliti priznanja predstavnicima medija koji su svojim radom doprinjeli boljoj percepciji poljoprivrede te svojim izvještavanjem inspirirali brojne poljoprivrednike da organiziraju ili reorganiziraju svoje poslovanje na bolje. Priznanja “Inspiriramo poljoprivredu” bit će uručena Mirti Milas i Martinu Vukoviću s Hrvatskog radija, Zdenki Rupčić iz Glasa Slavonije, Vedranu Stapiću iz Agrokluba, Vlatku Grguriću s Hrvatske televizije i Miroslavu Kuskunoviću, donedavnom uredniku portala Agrobiz. Kao i prethodne četiri godine, tako i ove jubilarne 5. godine konferencija se održava bez financijske kotizacije te se očekuje 360 sudionika. Svi zainteresirani mogu pronaći više informacija na službenoj internetskoj stranici inspiriramo-poljoprivredu.com gdje se mogu i prijaviti za konferenciju.