Uoči turističke sezone na Zagrebačkom velesajmu od 21. do 25. veljače održava se Hotel&Gastroteh, 10. međunarodni sajam gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa.

Početak godine vrijeme je kada se ugostitelji i hotelijeri intenzivno pripremaju za turističku sezonu pa je ovaj sajam izuzetna prilika za okupljanje i povezivanje na jednom mjestu proizvođača i trgovaca hotelsko-ugostiteljske opreme, hrane i pića te distributera i ostalih čimbenika HoReCa sektora, ističu sa Zagrebačkog velesajma.

Posjetitelje očekuju brojne zanimljivosti:

• Hrvatski eno gastronomski turistički aduti: edukativne prezentacije i radionice te slasne degustacije za posjetitelje;

• Prezentacija naučenog znanja i vještina učenika, budućih kuhara i slastičara Ugostiteljsko turističkog učilišta iz Zagreba;

• CRO TOP 10 – natjecanje najboljih hrvatski kuhara. Na već tradicionalnom kulinarskom natjecanju CRO TOP 10 stvarat će se mala kulinarska remek djela od namirnica s kojima će se upoznati neposredno prije natjecanja;

• Svakodnevno će se na izložbenom prostoru pripremati i degustirati jela iz svih hrvatskih regija (autohtoni proizvodi, eko hrana, kolači, pršut, sir, med, voće, kava i ostale delicije).

Partner sajma Hotel&Gastroteh: Mainardi Food
Mainardi Food je distributer namirnica i prehrambenih proizvoda za HoReCa sektor. Na sajmu Hotel&Gastroteh, u četvrtak, 22. veljače, održat će se Mainardi Pizza Cup, natjecanje na kojem će se birati najbolji hrvatski pizza majstor.

Natjecanje će biti organizirano na profesionalnoj električnoj peći, a u žiriju će se kao i uvijek naći velika imena i autoriteti profesionalne pizza i kulinarske scene.

Nagrada je plaćena kotizacija za svjetsko prvenstvo u Parmi i Napulju, što će osvajačima omogućiti ulazak u hrvatsku reprezentaciju pizza majstora.

Reprezentacija će se birati između najistaknutijih članova udruge Napoletanskih pizzaiola te osvajača nagrada na natjecanju.

FESTIVAL MASLINA
Udruga maslinara iz Zagreba i Zagrebačke županije u suradnji sa Savjetodavnom službom Republike Hrvatske i Zagrebačkim velesajmom po treći puta u Zagrebu organizira Festival maslina. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

Ova manifestacija postala je tradicionalno godišnje zimsko druženje građana Zagreba s maslinom i maslinarima i izvrsna prilika za okupljanje najboljih maslinara iz Hrvatske i susjednih zemalja te prezentiranje njihovih najboljih ulja.

U stručnom dijelu osim nutricionističke i zdravstvene uloge maslina, ove će godine biti prikazane i teme iz povijesti maslinarstva kao i primjeri izvrsnosti u ruralnom razvoju temeljene na maslinarstvu.

Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati ocjenjivanja oko 300 uzoraka maslinova ulja, pristiglih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Posjetitelji mogu uživati u različitim sadržajima kao što su:

• prodajna izložba na kojoj će građani moći kupiti maslinova ulja vrhunske kvalitete i upoznati maslinare, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije koji se bave maslinarstvom;

• kušaonice ulja (vođena degustacija) pod vodstvom certificiranih stručnjaka koji će zainteresirane naučiti kako prepoznati i razlikovati dobra od loših ulja;

• vođena degustacija najkvalitetnijih sireva;

• predavanja poznatih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja;

• izlaganja o maslinarstvu u EU, te o uključivanju naših stručnjaka u EU-razvojne programe u području zaštite okoliša i korištenja biomase;

• kreativne radionice za izradu krema od maslinova ulja;

• program za djecu;

• gastro program: priprema i degustacija zdrave hrane i namirnica od maslina i maslinova ulja.