Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, promotivna pakiranja proizvoda ove kategorije prosječno su iznosila tek 2% ukupne promotivne prodaje naspram cjenovnih akcija koje su činile preostalih 98%.

Kategorija juha obuhvaća bujone i juhe iz vrećice kao dva segmenta. U nastavku se nalaze podaci koji će nam dati detaljniji pregled koliko je ova kategorija podložna prodaji kroz promocije. Prodaja kategorije juha u razdoblju od siječnja 2019. do lipnja 2019. u odnosu na isti period prošle godine količinski je pala 1,6%, dok je vrijednosno rasla 2%.

Navedeni pad količinske prodaje dolazio je prvenstveno od redovne prodaje, dok je promotivna prodaja i količinski i vrijednosno zabilježila rast. U okviru promatrane kategorije, 23% vrijednosne prodaje dolazilo je od proizvoda na cjenovnim akcijama ili promotivnih pakiranja.

Na priloženim grafičkim prikazima mogu se vidjeti udjeli promotivne prodaje u ukupnoj vrijednosnoj prodaji tijekom dva promatrana polugodišta. Udjeli promotivne prodaje u ukupnoj vrijednosnoj prodaji pokazuju da je u prvih šest mjeseci 2019. godine došlo do blagog rasta jer je promotivna prodaja ostvarila 22,9% udjela u ukupnoj prodaji, što je rast od 1,3% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je promotivna prodaja ponešto izraženija u kategoriji juha iz vrećica s udjelom od 28,3%, što je za 0,6% više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, dok je istodobno kod bujona promotivna prodaja ostvarila udio od 18,2% u ukupnoj prodaji, što je 1,4% više.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, promotivna pakiranja prosječno su iznosila tek 2% ukupne promotivne prodaje naspram cjenovnih akcija koje su činile preostalih 98%. Prosječna dubina popusta na razini kategorije bila je 23%, što predstavlja rast od 3 postotna boda u odnosu na prethodnu godinu.