Preduvjet koji nalazi veliki odraz u trendovima koji su prisutni na tržištu kioska je nedostatak adekvatne radne snage, kao gospodarski problem koji polako ali sigurno ide prema stupnju alarmantnosti kada se gleda cjelina poslovnog života u našoj zemlji, ne samo maloprodaja. Teško je naći djelatnike za rad u kioscima koji su se u proteklih deset godina transformirali od relativno statične prodaje tiskovina i cigareta do današnjeg formata koji nudi cijeli niz dodatnih usluga uz povećani asortiman standardnih proizvoda koji se kupcima nude. Dobre se prodavače stoga drži kao malo vode na dlanu jer od njihovog angažmana, motivacije i prodajnih vještina u konačnici ovisi uspjeh cijelog poslovnog sustava.

Pravilnik o klasifikaciji prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo definira kiosk kao prodajno mjesto u kojem se prodaje ograničen asortiman proizvoda kroz odgovarajući otvor na kiosku bez ulaska kupca u prodajni prostor. Neka se nađe i definicija, premda svi dobro znaju što je to kiosk u Hrvatskoj. Ako ni zbog čega drugoga a ono zbog toga što ćete npr. u Njemačkoj svako malo naletjeti na malu prodavaonicu iznad čijeg ulaza velikim slovima piše “KIOSK”, a da biste nešto kupili morate ući u prodajni prostor i tamo naći asortiman pravog malog kvartovskog dućana. Nije to nepoznanica ni kod nas pa i naši najveći lanci imaju u svojoj mreži prodavaonice koje malo odstupaju od gore navedene definicije kioska.

Tako ćete ako se vozite od Macelja prema Zagrebu vrlo vjerojatno pristati u Roses outlet u Sv. Križu Začretju pa ćete zbog specifičnog formata takvog šoping centra malo biti u dućanima, malo na šetnici, i začas će vam pasti na pamet sladoled ili neko osvježavajuće piće i nezaobilazno ćete doći do kioska koji zapravo izgleda kao mali dućan, ali s klasičnim asortimanom kioska, i kupiti barem još dva artikla osim onih po koje ste došli.

Po definiciji agencije Nielsen, kiosci su prodajna mjesta koja uglavnom prodaju dnevne novine/časopise, cigarete i prehrambene proizvode (žvakaće gume, slatkiše, kavu, gazirana pića itd). Uz ovu standardnu ponudu, drže i određenu količinu i izbor drugih proizvoda široke potrošnje kao što su, primjerice, sredstva za osobnu higijenu, brijači, britvice i dr. Kiosci su mala prodajna mjesta, obično veličine od 9-12 m2 a najveći objekti mogu biti do 40 m2.

SEZONSKI RAST
Hrvatska je izrazito turistička zemlja, što je važna društveno-ekonomska karakteristika koja snažno uvjetuje sve oblike maloprodajne aktivnosti, a kiosci u tome nipošto nisu izuzetak. Nadalje, preduvjet koji također nalazi veliki odraz u trendovima koji su prisutni na tržištu je nedostatak adekvatne radne snage, kao gospodarski problem koji polako ali sigurno ide prema stupnju alarmantnosti kada se gleda cjelina poslovnog života u našoj zemlji, ne samo maloprodaja. Teško je naći djelatnike za rad u kioscima koji su se u proteklih deset godina transformirali od relativno statične prodaje tiskovina i cigareta do današnjeg formata koji nudi cijeli niz dodatnih usluga uz povećani asortiman standardnih proizvoda koji se kupcima nude.

Dobre se prodavače stoga drži kao malo vode na dlanu jer od njihovog angažmana, motivacije i prodajnih vještina u konačnici ovisi uspjeh cijelog poslovnog sustava. O trendovima koji su prisutni u ovom maloprodajnom kanalu upitali smo i kolege iz agencije Nielsen koji imaju najbolja saznanja o kretanjima u maloprodaji.

Jelena Doko Cetina, Commercial Leader Nielsena za Hrvatsku i BiH, kaže da se kiosci s jedne strane značajno razvijaju i traže nove prilike u poslovanjima – nove kategorije, usluge, sve da privuku nove kupce, dok se s druge strane broj kioska smanjuje pa tako ove godine bilježi dosta značajniji pad u odnosu na prošlogodišnji popis koji su radili u toj agenciji za istraživanje tržišta.

“Iako je došlo do trajnog zatvaranja, brojni su kiosci, posebice u priobalju, promijenili svoje poslovanje tako što su se prebacili na sezonski tip i rade samo u onim mjesecima koji osim toplijeg vremena nose i veći broj posjetitelja tj. turista. S obzirom na to da u naš panel ulaze samo objekti koji su stalno otvoreni (sezonske objekte ne pratimo) u tom dijelu smo zabilježili pad. S druge strane, ako pogledamo organizirane kioske, Tisak i iNovine se tu posebno izdvajaju, modernizacijom svojih prodajnih mjesta, dopunama asortimana convenience proizvodima i uslugama kao što su coffee to go i sl.”, navodi Doko Cetina. Ona dodaje kako će u Nielsenu i dalje pomno pratiti taj kanal te izražava svoje uvjerenje kako nas u sklopu tog segmenta maloprodajnog tržišta i dalje čekaju brojni novi, zanimljivi trendovi.

ŠIROKA PONUDA TISKA
Dakako, da bismo, uvjetno rečeno, u živo osjetili bilo ovoga maloprodajnog kanala poslali smo upite na vodeće predstavnike sektora. Evo što su nam rekli iz tvrtki Tisak plus, BAT Adria i NLK trgovina i distribucija.

Tisak već godinama ulaže velika sredstva u unaprjeđenje svoje maloprodajne mreže, kako u pogledu tehničkog uređenja samih prodajnih objekata, tako i u vidu širenja asortimana proizvoda i usluga koje na njima nudi. U ovom trenutku Tisak ima ukupno 961 prodajno mjesto u Hrvatskoj, što uključuje stalna prodajna mjesta (kiosci, lokali), sezonska prodajna mjesta i 28 multimedijalnih knjižara – Tisak media format.

“Tisak, kao lider u maloprodajnom kanalu kioska, prati trendove pokušavajući se maksimalno približiti korisniku te njegovim svakodnevnim potrebama. Stoga je Tisak u zadnjih nekoliko godina razvio i mnogobrojne nove usluge, dostupne na svakom koraku i tijekom cijelog dana, koje postaju destinacijska kategorija za Tisak te ujedno predstavljaju našu konkurentsku prednost”, ističu iz tvrtke Tisak plus.

Korisnici na njihovim kioscima tako mogu koristiti uslugu plaćanja računa gotovinom i karticama pri čemu je naknada za plaćanje po računu fiksna, no Tisak nudi i listu partnera za koje je naknada besplatna ili povoljnija pri čemu kao posebnu pogodnost ističu da korisnici ove usluge sudjeluju i u nagradnim igrama te programu vjernosti. Osim toga, na kioscima Tiska kupci mogu odigrati i najpopularnije igre Hrvatske lutrije te koristiti uslugu mjenjačnice i podizanja gotovine neovisno o vrsti kartice i banci izdavatelju kartice. U svom odgovoru iz Tiska ističu i uslugu kopiranja dokumenata, ponudu poštanskih markica i biljega, a veliki značaj pridaju i elektroničkim bonovima kao što su PaysafeCard bon, SuperSport bon, Arena Casino bon, A bon te Germania bon. U širokoj paleti usluga nude i kupnju fizičkih i elektroničkih prijevozničkih karata velikog broja operatera diljem zemlje, a kod njih se može kupiti i HAC cestarina, ulaznice za koncerte te razna kulturna i sportska događanja.

U sklopu Tisak Paket usluge koja uključuje distribuciju paketa preko kioska Tiska osobito se ističu dvije usluge: Usluga C2C (Kiosk na Kiosk) i B2K (Business na Kiosk – tzv Click&collect). Paketna distribucija Tiska odlikuje se brzom i pouzdanom dostavom koja se vrši u roku od 24 do 72 sati. Kupci i partneri u svakom trenutku znaju gdje im se paket nalazi zahvaljujući track&trace sustavu, a za partnere je moguće napraviti i IT integraciju sustava, kažu nam u Tisku te dodaju kako mreža od oko 900 lokacija diljem Hrvatske čini Tisak idealnim partnerom kako online trgovinama, tako i fizičkim osobama. Cijena C2C usluge za pakete do 10 kg, maksimalne osigurane vrijednosti do 500 kn, definirana je samo veličinom kutija (S, M i L), te omotnica za dokumente veličine A4. Kod usluge B2K postoji mogućnost preuzimanja paketa uz plaćanje otkupnine na kiosku.

“Tisak plus jedini je nacionalni distributer tiskovina na više od 5.000 prodajnih mjesta na teritoriju cijele RH. Uz distribuciju tiskovina usko je vezana i distribucija albuma i sličica. Osim tiskovina, Tisak plus se na tržištu pozicionirao i kao distributer elektronskih bonova i start paketa za mobilnu telefoniju. Tvrtka distribuira i robnu marku RIYO pribora za pušenje te je jedini ovlašteni distributer za BIC upaljače, Toshiba baterije, Casablanca sredstva za njegu cipela, Gapo i JIP ljepila. U segmentu veleprodaje ostvarujemo jednako važnu poslovnu suradnju s velikim maloprodajnim lancima, kiosk-trgovcima, naftnim kompanijama, kao i s malim privatnim društvima”, naglašavaju iz ove tvrtke te dodaju kako logističku infrastrukturu poput Tiska koja omogućava nacionalnu pokrivenost nema gotovo nijedan distributer u RH: centralno skladište u Zagrebu podupire dodatnih 16 x-dock lokacija širom Hrvatske, zbog čega su i moguće dostave unutar 12-24 h (dostava novina). Osim toga, navode kako raspolažu s oko 500 vozila raznih nosivosti i namjena – bicikli, motori, manja dostavna vozila, kombi vozila, kamioni – što im osigurava visoku razinu kvalitete i brzine usluge uz optimalne troškove.

SLIČNO A RAZLIČITO
Maloprodajni segment BAT Adria regije čine tvrtke iNovine d.d. Hrvatska i iNovine BH d.o.o., koje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posluju na više od 750 prodajnih mjesta. iNovine u Bosni i Hercegovini najveći su lanac kioska s dva brenda prodajnih mjesta: iNovine i Lafka, jedinstvene po tome što jedine pokrivaju teritorij oba entiteta u BiH, dok su istovremeno iNovine Hrvatska drugi po veličini nacionalno prisutni lanac kioska u Hrvatskoj. O asortimanu koji ima najveći obrtaj na njihovim kioscima kažu:

“Ključne kategorije proizvoda za nas su cigarete, novine i bonovi telekom operatera. Te tri kategorije zajedno čine veliku većinu našeg ukupnog prometa te generiraju svakodnevnu frekvenciju kupaca. Uz to, iNovine su kupcima svakodnevno i prvi odabir za kupnju bezalkoholnih pića te ostalih prehrambenih proizvoda iz FMCG kategorija.” Osim prodaje standardnog asortimana, ističu kako redovito osmišljavaju i uvode nove korisne usluge koje olakšavaju svakodnevicu kupaca obilježenu sve bržim tempom života. “Naša prodajna mjesta danas nude brojne korisne usluge poput usluge plaćanja računa, nadoplate vrijednosnih karata za javni gradski prijevoz, lutrijskih igara, preuzimanja paketa, mjenjačnice, kupnje parkirnih karata, kave za van i brojnih drugih”, navode iz BAT-a Adria.

U svom komentaru na aktualne trendove na tržištu kioska u Hrvatskoj te kakvi su potencijali za razvoj ovog kanala u budućnosti, u ovoj nam tvrtki navode da oni, kada se govori o tipu prodajnih mjesta kojima upravljaju, ne razmišljaju o kioscima, nego o malim prodajnim formatima na frekventnim lokacijama te kako na najbolji mogući način iskoristiti takve lokacije. “U tom kontekstu, primarna konkurencija nam nisu drugi lanci kioska već sva prodajna mjesta koja omogućavaju brzu kupnju u blizini naših lokacija. Sekundarna konkurencija su nam svi ostali maloprodajni formati i drugi kanali distribucije proizvoda iz našeg asortimana. S obzirom na to da promatramo tržište na taj način, kontinuirano prilagođavamo svoju strategiju i ponudu te razvijamo nove usluge i implementiramo nove trendove koje vidimo na tržištu”, ističu iz ove tvrtke.

Dodaju pritom kako upravo razvojem dodatnih usluga te kontinuiranim prepoznavanjem i ranom implementacijom novih trendova uspijevaju ublažiti negativne tržišne trendove. Tako navode primjer da su na kioscima iNovina u BiH ponudili bonove za Steam i PlayStation platforme koje mlađoj populaciji kupaca svakako predstavljaju dodatnu vrijednost i razlog za dolazak na kiosk, a zbog dobrih reakcija tržišta isto planiraju uskoro ponuditi i u Hrvatskoj. Drugi takav iskorak su uključivanje u ponudu inovativnih uređaja nove generacije za zagrijavanje duhana koji omogućuju alternativu tradicionalnim cigaretama – uređaja glo.

“iNovine su zahvaljujući tržišnoj poziciji i pristupu tržištu prepoznate kao vrijedan kanal ne samo distribucije, već i prezentacije tih novih proizvoda na tržištu. Nama je cilj kupcima omogućiti što veći izbor, posebno u segmentu duhanskih proizvoda s obzirom na to da trenutno na cigarete otpada gotovo 30 posto ukupne vrijednosne prodaje u kioscima. Zbog toga kontinuirano proširujemo ponudu u kategoriji duhana za zagrijavanje”, navode iz BAT-a Adria. Kao trenutno pak najveći izazov ističu manjak radne snage. “S tim izazovom suočena je čitava maloprodaja, ali i druge grane u Hrvatskoj. Mi pokušavamo što je više moguće komunicirati naše prednosti kao poslodavca koji nudi konkurentne uvjete rada, pruža mnoge opcije za edukaciju zaposlenika, a standardi sigurnosti i zaštite na radu premašuju standarde na tržištu”, zaključuju iz ove tvrtke.

Gordana Mrkobrada, voditeljica nabave u tvrtki NLK trgovina i distribucija u čijem sustavu djeluje Daily Press, treći po veličini lanac kioska i tobacco shopova na hrvatskom tržištu, ističe kako su aktualni trendovi na tržištu u Hrvatskoj pod znatnim utjecajem zakonske regulative odnosno nemogućnosti izlaganja duhanskih proizvoda i duhanskih prerađevina jer su dosadašnji glavni proizvodi koji su se redovito kupovali i nudili u ovom  maloprodajnom kanalu sada sakriveni od pogleda potrošača. “Navike potrošača/kupaca su se kao posljedica ulaska novih tehnologija u svakodnevni život promijenile pa su tako tiskovine postale proizvodi koji se više ne kupuju u velikoj mjeri. Kupac svoju potrebu za informiranjem zadovoljava na internetu, putem news portala i društvenih mreža, koristeći računalo ili još i više pametni telefon”, naglašava Mrkobrada.

Kao osobito važan trend ona izdvaja duhanske proizvode nove generacije koji koriste ili određene grijače ili neku drugu tehnologiju za aktiviranje duhanskih supstanci ili mirisnih komponenti. Upravo zbog toga ona smatra kako se ponuda specijaliziranih shopova mora obogatiti takvim proizvodima više dodane vrijednosti koji tako postaju sastavni dio prosječne dnevne kupovine u ovom maloprodajnom kanalu.

“Kiosk/tobacco shop postaje mali lokalni dućan koji nudi artikle i usluge koji nisu voluminozni (što je od posebne važnosti zbog nedostatka skladišnog prostora) i koji imaju konstantnu potražnju te znatnu razliku u cijeni kako bi se posao mogao normalno odvijati uz rastuće troškove poslovanja”, navodi Mrkobrada. Govoreći o potencijalima za razvoj ovog kanala, ona ističe kako se prosječni tipični kiosk/tobacco shop znatno transformirao i postao malo multifunkcionalno prodajno mjesto te da potencijali za daljnji razvoj ovog tipa maloprodaje u budućnosti postoje. A kako bi se to ostvarilo nužno je praćenje aktualnih trendova i prilagođena ponuda novih usluga po mjeri kupaca te razvoj njihove privrženosti prema lokalnom prodavaču/prodavačici koji su prenositelji poruke brenda i vrijednosti koje on zastupa.