Kinesko gospodarstvo poraslo je 6,9 posto u 2017. godini, ubrzavši prvi puta od 2010. godine unatoč borbi s golemim dugovima i velikim zagađenjem zraka, objavio je tamošnji statistički ured.

Time je drugo gospodarstvo svijeta nadmašilo zacrtanu stopu rasta za prošlu godinu od oko 6,5 posto. Ujedno je ubrzalo u odnosu na 6,7-postotni rast u 2016. godini, najslabiji u više od četvrt stoljeća.

Robustan gospodarski rast nagovješćuje stabilnost nakon usporavanja gospodarskih aktivnosti od 2010., kad je Kina posljednji puta zabilježila dvoznamenkastu stopu rasta.

“Domaće gospodarstvo zadržalo je dinamiku stabilnog i zdravog razvoja, nadmašivši očekivanja ekonomskom vitalnošću, zamahom i oslobođenim potencijalom”, zaključio je u izvješću predsjednik statističkog ureda Ning Jizhe.

“Ipak, moramo također biti svjesni da se gospodarstvo i dalje suočava s teškoćama i izazovima i da poboljšanje kvalitete i efikasnosti ostaje iznimno teška zadaća”, dodao je.

Objava najnovije statistike vremenski se podudara s pojačanim nastojanjima Kine da smanji opasno zagađenje okoliša, zbog čega je ove zime prepolovljena proizvodnja u pojedinim čeličanama i talionicama.

Istodobno se Kina suočava i s pritiscima da prevenira kreditnu krizu, s obzirom na 7,5-postotno povećanje duga lokalnih vlasti u prošloj godini, na 2.560 milijardi dolara. (Hina)