HGK: Nastavljen rast plaća

Pri nastavku gospodarskog rasta i povoljnijih kretanja na tržištu rada, i u veljači je ove godine zadržana tendencija rasta plaća

Tako je prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku u veljači prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 7 930 kuna.

To je 19 kuna više nego u siječnju te 195 kuna ili 2,5% više nego u veljači 2016. godine.

Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća u veljači ove godine iznosila 5 894 kune i bila je kunu manja nego u siječnju ove godine te 242 kune ili 4,3% viša nego u veljači 2016. godine.

Time je treći mjesec zaredom na godišnjoj razini zadržan viši rast neto plaće u odnosu na bruto plaću što je posljedica urađenih promjena u oporezivanju dohotka koje su rezultirale rastom neto plaće, a time i raspoloživih sredstava stanovništva s pozitivnim utjecajem na rast potrošnje te, posljedično, na gospodarski rast.

U prva dva mjeseca ove godine bilježi se rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini pa povratak inflacije snižava realan rast plaća.

Stoga je realna neto plaća u veljači bila za 2,8% viša nego u istomu mjesecu prošle godine, dok je istodobno bruto plaća realno porasla za 1,1%, što su niže stope rasta od nominalno ostvarenih.

Na temelju obrade dosad objavljenih podataka za prva dva mjeseca ove godine proizlazi da je prosječna mjesečna bruto plaća u tom razdoblju iznosila 7 921 kunu, što je 2,6% više nego u prva dva mjeseca 2016. godine.

Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 5 895 kuna, što je nominalno 4,3% više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Rast plaća nastavlja se i u Europskoj uniji koja puteve ubrzanja gospodarskog rasta traži i putem povećanja domaće potražnje rastom plaća u okolnostima smanjivanja stope nezaposlenosti.

Pritom je, među sličnim zemljama, i u veljači zadržana situacija u kojoj su jedino Slovenija (1 581 euro) i Hrvatska (1 064 eura) zabilježile prosječnu mjesečnu bruto plaću višu od tisuću eura. Prema visini bruto plaće slijede Poljska (999 eura), Slovačka (971 euro), Mađarska (891 euro), Crna Gora (767 eura), Bosna i Hercegovina (664 eura), Rumunjska (689 eura) i Srbija (523 eura).

I u narednom razdoblju očekujemo nastavak rasta plaća poduprt gospodarskim rastom, smanjenjem nezaposlenosti, stupnjevanim povećanjem plaća u državnom i javnom sektoru te pritiskom na rast plaća u određenim djelatnostima u kojima se zbog strukturnih slabosti tržišta rada osjeća nedostatak djelatnika nekih struka.

Pritom će se, zbog djelovanja poreznih promjena, nastaviti situacija višeg rasta neto u odnosu na bruto plaću, dok će pri rastu potrošačkih cijena realan porast plaća biti niži od nominalno izraženog.

Prethodni članakIT odjel – Trendovi: E-trgovina je dio svakodnevice kupca
Sljedeći članakJa TRGOVAC magazin – travanj 2017.