Konzum, Mercator i Delta zajedno ni blizu svjetskih top 25

trgovina-maloprodaja-hrana-ftdFrancuski Intermarche, posljednji s ljestvice Supermarket Newsa, imao je lani 25 milijardi dolara prometa

Deset najvećih trgovaca u Hrvatskoj, rangiranih po prihodu i to sa skupnim rezultatom 16 članica NTL-a, zajedno je u 2009. ostvarilo 37,3 milijarde kuna ili 6,7 milijardi dolara prihoda. Ovdašnji trgovci s takvim učinkom ne bi stali niti na kraj “repa” globalne konkurencije.

Benigni igrači

Posljednji s liste 25 najvećih trgovaca, prema Supermarket Newsu, francuski Intermarche (ITM), lani je imao 25 milijardi dolara prihoda. Američki Wal-Mart s 405 milijardi nedohvatljiv je konkurentima, budući da je prihod drugorangiranoga francuskog Carrefoura lani bio 120 milijardi dolara.

Koliko god izgledao moćan u lokalnim okvirima, najveći nacionalni lanac Konzum s prošlogodišnjim prihodom od 12,58 milijardi kuna tek je slamka za inozemnu konkurenciju. Od globalnih igrača Billa je prva 1999. otkrila hrvatsko tržište, članica je Rewe grupe koja je lani sa 71 milijardom dolara držala sedmu poziciju među 25 najvećih trgovaca.

Dvojac njemačke grupe Schwarz, Kaufland i Lidl, otkako su otvorili trgovine 2001. odnosno 2006., bilježi uspon. Pogotovo Lidl kojemu je prihod lani rastao 482 milijuna kuna (41,3%), a kod Kauflanda 46 milijuna kuna (2,3%).

Ni najveći trgovci na razini regije ne stoje bolje prema globalnim konkurentima. Slovenski Mercator na sedam tržišta imao je prihod 2,64 milijarde eura, Delta srpskog poduzetnika Miroslava Miškovića na pet tržišta 2,05 milijardi eura, a Todorić na tri 2,35 milijardi eura.

Ni zajedno nisu ozbiljan konkurent koji bi pomrsio planove nekome s liste 25 svjetskih trgovaca. Njihov sveukupni prihod manji je od 10 milijardi eura/dolara što ilustrira koliko su benigni igrači na globalnom tržištu.

Od međusobnog povezivanja Mercatora, Konzuma i Delte o čemu je prije godinu-dvije brujao medijski prostor regije, definitivno nema ništa. Nije došlo ni do “zaruka” a kamoli “braka”.

Utjecajem lokalne politike početkom godine tajnovito je prekinuta prodaja 33 posto dionica Mercatora u vlasništvu osam banaka za koje je i Todorić iskazao interes.

U to vrijeme uprava Carrefoura najavila je da s grčkom tvrtkom Marinopoulos namjerava širiti poslovanje otvaranjem hipermarketa i supermarketa u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, u Crnoj Gori, Makedoniji, BiH te Albaniji.

Ulazak u regiju
Carrefour u 35 zemalja ima 15.500 trgovina i zapošljava 495.000 ljudi. Hoće li ta činjenica biti izazov Konzumu, Mercatoru i Delti za neku novu inicijativu o mogućem partnerstvu ostaje za vidjeti.

Preslagivanje


Preuzimanja u sektoru

Mercator navodno od Mirka Tuša preuzima 22 trgovine u regiji, a vlasnik Delte je navodno belgijskom Delhaizu prodao 51 posto udjela za 800 milijuna eura iako je tražio milijardu. Todorić je pak u 2010. u RH otvorio 40 trgovina i prodajnu površinu povećao za 8227 m2 na 282.834 kvadrata. (pd)

Prethodni članakProsinac 2010
Sljedeći članakNastavak širenja Inditexa u Hrvatskoj