Ljetna kozmetika: Drogerije dominiraju u katalozima

Poredak trgovaca vrlo uvjerljivo predvode drogerijski lanci. Müller je prvi s 20% udjela uz minimalan rast na međugodišnjoj razini, dok je dm porastao za 3% i sada ima 18% udjela. Svi ostali trgovci pojedinačno su zauzeli manje od 10% udjela.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Ljetna kozmetika” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju svibanj 2018. – travanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Brendovi proizvođača minimalno su rasli u zadnjih 12 mjeseci te sada zauzimaju 87% udjela u broju promocija kategorije, dok su trgovačke marke ostvarile 13% udjela.

OŠTRA KONKURENCIJA
Uz minimalan rast na međugodišnjoj razini Beiersdorf je relativno uvjerljiv na vrhu poretka vodećih proizvođača s 15% udjela u broju promocija. Iza njega vodi se bespoštedna borba ostalih multinacionalnih proizvođača među kojima je drugo mjesto zadržao Procter & Gamble koji je u oba godišnja razdoblja ostvario 8% udjela, a isto je učinio i Unilever na trećem mjestu sa 7% udjela.

Po 6% udjela ostvarili su Henkel, L’Oreal i Colgate-Palmolive pri čemu je prvi proizvođač ostvario minimalan rast, a ostala dva nisu zabilježili promjenu u svom udjelu u zadnje dvije godine. Potom dolaze jedan regionalni proizvođač i dva drogerijska lanca koji su ostvarili po 4% udjela u broju promocija: Afrodita je rasla za 1%, Müller je izgubio 1%, a dm ostvario rast od 2%. Ostali proizvođači u promatranom su razdoblju svoj kumulativni udio smanjili za 2% te su na kraju ovogodišnjeg travnja imali 41% udjela.

Prvih pet vodećih marki u oba godišnja razdoblja nisu zabilježili oscilacije svog udjela pa tako čelo poretka čvrsto drži Nivea s 14%, a slijede Palmolive sa 6%, Gillette i Fa imali su po 5%, a Dove 4% udjela. Afrodita je također ostvarila 4% udjela uz minimalan rast, a i L’Oreal je minimalno napredovao na 3%. Po 2% udjela ostvarili su Balea, Garnier, Wilkinson i Axe. Ostalim markama, pak, pripala je točno polovica udjela, što je 3% manje u odnosu na ranijih 12 mjeseci.

Poredak trgovaca vrlo uvjerljivo predvode drogerijski lanci. Müller je prvi s 20% udjela uz minimalan rast na međugodišnjoj razini, dok je dm porastao za 3% i sada ima 18% udjela. Svi ostali trgovci pojedinačno su zauzeli manje od 10% udjela, a prvi među njima je KTC koji je u zadnjih 12 mjeseci izgubio 1% udjela i sada drži 8%. Bipa je zadržala svojih 7% udjela, a po 5% pripalo je Metrou i Tommyju pri čemu je prvi trgovac ostvario minimalan pad, a drugi je ostao na istome. Tri trgovca – Konzum, Plodine i Kaufland – ostvarili su po 4% udjela, Interspar je na 3%, a Lidl na 2% udjela. Svi ostali trgovci kumulativno su zauzeli 20% udjela, što je 2% manje nego u ranijih 12 mjeseci.

U podjeli prema tipu promocije nije bilo nekih velikih promjena. Tip promocije koji komunicira sniženu cijenu proizvoda u oba je perioda imao natpolovičnih 51% udjela, dok je redovna cijena izgubila 2% i u zadnjih 12 mjeseci svoj udio spustila na 25%. Izgubljeni udio pripao je ostalim tipovima promocije koji su rasli s 22% na 24% udjela u zadnjih 12 mjeseci.

Prethodni članakCoca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera
Sljedeći članakSlovenski i hrvatski prijevoznici traže otvaranje svih graničnih prijelaza