23.4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 23:39
Tržišne komunikacijeI&ALjetna kulinarska razbibriga

Ljetna kulinarska razbibriga

Zanimljivo je da čak 16,3% građana ističe kako namaze konzumiraju svaki dan

Uporedo s rastom temperatura tijekom ljeta splašnjava volja za dugotrajnim ostankom u kuhinji i spremanju nekih kompliciranih obroka. Dovoljna je šnita kruha ili palačinka. Teži se brzini i jednostavnosti pa su tijekom ljeta jedni od omiljenih namirnica svakako namazi, bilo da je riječ o pašteti, svježim, voćnim ili čokoladnim namazima.

Radi se o izuzetno vrijednoj kategoriji s velikim potencijalom rasta o čemu svjedoče i podaci o prodaji agencije Nielsen, koji ne obuhvaćaju Cash&Carry, institucionalnu prodaju i diskontne trgovine (Lidl), prema kojima su spomenute četiri kategorije namaza u periodu lipanj 2013. – svibanj 2014. kumulativno ostvarile količinsku prodaju od 12.311 tona, dok je vrijednosna prodaja pritom iznosila 632,8 milijuna kuna.

S druge strane, istraživanje “GfK Panel kućanstava” o navikama doručkovanja hrvatskih potrošača otkriva kako su upravo namazi (paštete, mliječni i sirni te čoko namazi) najpopularniji kao prvi dnevni obrok.

Imajući u vidu neupitnu važnost ove kategorije proizvoda, u novom istraživanju magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal, koje je provedeno tijekom srpnja na 400 ispitanika starijih od 15 godina, odlučili smo provjeriti stavove hrvatskih građana/potrošača kada je riječ o kategoriji namaza čija popularnost posebno raste u ovim ljetnim mjesecima.

Na pitanje koliko često konzumiraju namaze (čokoladni, mliječni, pašteta, džem…), najveći dio ispitanika (26,3%) odgovara da ih jede nekoliko puta tjedno. Parametri su dosta ravnomjerno podijeljeni pa tako 18,8% ispitanika kaže da ih konzumira barem jednom tjedno, 17,5% njih ističe da namaze konzumiraju rijetko (nekoliko puta godišnje), a značajnih 16,3% građana kaže kako ove proizvode konzumira na dnevnoj bazi. Na začelju su oni koji kažu kako namaze konzumiraju nekoliko puta mjesečno, njih je 12,8%, dok ove prehrambene proizvode nikad ne konzumira 8,5% sudionika ankete.

Gledano po vrsti namaza, najpopularniji su mliječni koji su izbor 35,8% potrošača. Džem, marmeladu ili pekmez preferira 24% njih, a tek nešto manji broj (22,1%) stavljaju paštetu na prvo mjesto. Čokoladni namazi ponešto zaostaju s udjelom od 12,3%.

Očekivano, namazi se najčešće koriste ujutro pa tako doručak izdvaja čak 79% ispitanika kao vrijeme kada konzumiraju ove proizvode. Uz brzi obrok namaze koristi 20,2% ispitanika, a uz palačinke tek nešto manji udio od 19,4%. Priprema sendviča s 5,7% i piknik/izlet s 2,2% zaključuju termine odnosno prigode kada se namazi konzumiraju.

Zanimljiva je također i značajna posvećenost ispitanika izradi vlastitih namaza. Tako njih 29,8% navodi kako izrađuju vlastite namaze, dok preostalih 70,2% koristi kupovne proizvode.

I na kraju svima omiljene palačinke. Vjernost je tu podijeljena jer džem, marmeladu ili pekmez na svojim palačinkama voli 44% anketiranih, a tek nešto manji dio od 40,4% na prvo mjesto stavlja čokoladni namaz. Sa znatno manjom popularnosti slijede ih mliječni namazi (10,9%) i ostali (4,6%).

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...