Maloprodaja u travnju porasla 3,7 posto

maloprodaja-peciva-ftdTo je najveći rast trgovine na malo od lanjskog kolovoza. Relativno dobri rezultati zahvaljuju se i tome što je ove godine Uskrs pao kasnije u travnju, a pomogla je i potrošnja turista

Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj u travnju je realno porastao 8,9 posto u odnosu na ožujak, a 3,7 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći rast od lanjskog kolovoza, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na mjesec ranije promet je u travnju nominalno porastao 9,1, a u odnosu na travanj prošle godine potrošnja je nominalno porasla 6,7.

Podsjetimo, nakon osam mjeseci neprestanog rasta, u ožujku je maloprodaja pala 2 posto na godišnjoj razini, no već je u travnju ponovno oživio trend jačanja potrošnje.

Na godišnjoj razini u travnju je nominalno najviše porasla prodaja motornih vozila, za 18,7 posto, a s rastom od 16,5 posto slijedi prodaja alkoholnih i drugih pića. Prodaja motornih goriva i maziva porasla je, pak, za 15,4 posto, a duhanskih proizvoda za 11,5 posto.

Promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama porastao je za 9,3 posto, dok je prodaja kruha, peciva, tjestenina i slatkiša porasla za 8,5 posto.

S druge strane, u travnju je na godišnjoj razini najviše, za 14,3 posto, pala prodaja dijelova i pribora za motorna vozila, a slijedi prodaja električnih aparata za kućanstvo, s padom od 13,8 posto. Prodaja knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora pala je za 7 posto, dok je prodaja kozmetičkih i toaletnih proizvoda smanjena za 4,1 posto. Pala je, za 1,1 posto, i prodaja u ljekarnama, te medicinskih i ortopedskih proizvoda.

Dobri podaci zahvaljuju se i tome što je ove godine Uskrs pao kasnije u travnju, dok je prošle godine bio ranije, pa je lani dio blagdanske potrošnje obavljen u ožujku, kažu analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga.

“Travanj uobičajeno donosi i povećanje zaposlenosti, pa se pozitivan efekt s tržišta rada barem dijelom prelio na maloprodaju. Osim toga, objavljeni podaci iz turističkog sektora i snažan rast noćenja turista u travnju upućuju na zaključak da je relativno dobrim rezultatima u trgovini na malo pomogla i potrošnja turista”, navodi se u osvrtu Raiffeisen Consultinga. (H)

Prethodni članakHipermarketi u Češkoj preuzeli primat
Sljedeći članakDegustacija vina Festigia