Mario Lovrinov novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK

ribarstvo-midiNovi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK je Mario Lovrinov iz zadarskog Cromarisa, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore nakon današnje sjednice tog udruženja.

Tom prilikom je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio kako je ribarstvo važan segment poljoprivrede odnosno ukupnog gospodarstva.

“Sređivanje odnosa u ribarstvu iziskuje rješavanje problema od primarnog dijela odnosno ulova ribe do prerade i plasiranja ribe na tržište”, rekao je Jakovina dodajući da svaki segment poljoprivrede treba unaprijediti kako bi se ostvarili planirani ciljevi, a taj ekonomski sektor postao generator ekonomskog i društvenog razvoja.

On je istaknuo kako ubrzo ulazimo na veliko tržište EU koje ima specifična tržišna pravila te do tog trenutka moramo provesti sve potrebne prilagodbe.

“Sve naslijeđene obveze iz prošle godine ćemo izvršiti, a u buduće neće biti lažnih obećanja. Probleme treba rješavati unutar institucija pri čemu strukovne udruge imaju veliku važnost. Iznos potpora se neće smanjivati ali će se uvesti nova pravila raspodjele uz puno veću kontrolu njihova trošenja”, kazao je Jakovina.

Miro Kučić, pomoćnik ministra poljoprivrede, ustvrdio je da je stvorena loša percepcija tog ministarstva među poljoprivrednicima, ribarima, ali i široj javnosti, što se mora hitno promijeniti konstruktivnim potezima usmjerenim na razvoj agrara, ribarstva te ostalih djelatnosti u nadležnosti te institucije.

“Situacija u ribarstvu je loša te se razvojni pomaci mogu očekivati u sljedećoj godini. U ribarskom sektoru proizvođači se međusobno sukobljavaju braneći isključivo interese svoje uže struke. Riblji resursi u Jadranu su ograničeni i treba ih čuvati u skladu s načelima održive ekonomije”, rekao je Kučić te upozorio na veliku važnost zadruga i udruga proizvođača koji trebaju postati glavni instrumenti dobivanja financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU kada Hrvatska postane članica.

U priopćenju HGK se također prenosi kako je Kučić naglasio kako u idućem razdoblju valja uz ostalo ublažavati negativne posljedice na ribarsku djelatnost kao što je povećavanje cijene pogonskog goriva.

Prethodni članakU siječnju sve kategorije prehrane bilježe rast cijena
Sljedeći članakProizvođači mlijeka traže tripartitni sporazum