Proizvođači mlijeka traže tripartitni sporazum

mlijeko-vedro-largeDogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela, neki su od zahtjeva Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) koje će sutra predstaviti mljekarskoj prerađivačkoj industriji i Ministarstvu poljoprivrede na sjednici Savjeta za mlijeko.

Ti su zahtjevi definirani u HSUPM-ovom prijedlogu tripartitnog sporazuma između proizvođača i prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede kojeg su danas čelnici tog saveza i Stožera za obranu cijene mlijeka predstavili na konferenciji za novinare.

Proizvođači mlijeka traže da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u EU27 za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlada da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.

Od Vlade traže i oslobađanje od carina na uvoz stočne hrane, sjemena i umjetnog gnojiva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela u idućih godinu dana, rekao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka Darko Pavičević.

Traže također da se revidiraju ugovori s prerađivačima mlijeka, no naglašavaju kako nemaju ništa protiv da pojedine udruge naprave individualne ugovore s prerađivačima, jer to je njihovo pravo.

Žele i da se osnuje tripartitno tijelo koje će pratiti cijenu mlijeka na europskom tržištu i da već sada počne raditi modalitete subvencija ili drugih načina financiranja proizvodnje, prerade mlijeka i poticanja izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina.

Kod uvoza sirovog mlijeka i mlijeka u prahu traže strogu kontrolu na granicama kako bi u Hrvatsku ušlo samo ono što je kvalitetom jednako proizvodima hrvatskih proizvođača.

Pavičević napominje i kako su ljudi na terenu nervozni, ovo stanje dugo traje, a i danas su pokretani traktori prema Zagrebu.

Ovu priču treba konačno riješiti u paketu, a ne vatrogasnim mjerama, poručio je.

Kazao je i kako je “suludo ultimativno tražiti povlačenje traktora s ulica”. To se ne može dogoditi. No, nema blokiranja prometnica niti će traktori krenuti u Zagreb, rekao je Pavičević.

“Želimo da se konačno sjedne na toplo i da počnu pregovori o svim ovim točkama. Dok se ne dogovorimo nema povlačenja”, kazao je. (H)

Prethodni članakMario Lovrinov novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK
Sljedeći članakUdio malih trgovina na tržištu ispod 30 posto