MasterCard bilježi snažan rast beskontaktnih plaćanja u Europi

U posljednjem kvartalu 2014. godine broj beskontaktnih transakcija porastao je za 174% u odnosu na prethodnu godinu

Kartičarska kompanija MasterCard bilježi snažan rast beskontaktnih plaćanja u Europi koji je pokrenut projektima u vezi s javnim prijevozom i mobilnim plaćanjima te činjenicom da se radi o jednostavnom načinu plaćanja.

Europljani vole svakodnevno koristiti beskontaktna plaćanja bez obzira radi li se o trgovačkim lancima, trgovinama, parkiralištima, samoposlužnim automatima ili o javnom gradskom prijevozu i taxi prijevoznicima.

U posljednjem kvartalu 2014. godine broj beskontaktnih transakcija porastao je za 174% u odnosu na prethodnu godinu, a broj transakcija po korisniku porastao je za više od 20%. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj više od 90% korisnika beskontaktnih kartica izjavilo je da je u potpunosti zadovoljno tim načinom plaćanja.

Povijesno, prosječan bi Europljanin svoju jutarnju kavu platio kovanicama, ali danas postoji puno lakši i sigurniji način plaćanja. Budući da su beskontaktna plaćanja moguća na preko 3 milijuna prodajnih mjesta u svijetu, što predstavlja rast od 56% u odnosu na prethodnu godinu, plaćanja beskontaktnim karticama, mobitelima ili drugim uređajima pristupačnija su nego ikad.

Europljani sve više prihvaćaju beskontaktni način plaćanja: U Češkoj je 25% transakcija MasterCard i Maestro karticama beskontaktno, na prodajnim mjestima ovlaštenih trgovaca.

Sličan trend možemo vidjeti i u Poljskoj (33%), Mađarskoj (18%) i Slovačkoj (17%).

Prema podacima koje je objavila “The UK Card Association” (Udruga kartičara Ujedinjenog Kraljevstva), potrošnja beskontaktnim karticama se utrostručila te dostigla rekordan iznos u Ujedinjenom Kraljevstvu u vrijednosti od 2,32 milijarde funti u 2014.

MasterCard i Maestro beskontaktne kartice dostupne su u 38 zemalja Europe (ukupno 68 zemalja svijeta). Izdano je preko 5 milijuna beskontaktnih MasterCard i Maestro kartica i to u: Austriji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Rusiji, Turskoj i Ujedinjenom kraljevstvu.

U Njemačkoj, Poljskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu 73% korisnika kartica smatra kako su plaćanja preko mobilnih telefona najugodniji način plaćanja. Ukupno 42% Poljaka želi plaćati beskontaktno svojim pametnim telefonima.

“Naša vizija je stvaranje besprijekornog iskustva digitalnog plaćanja dostupnog svima i mogućeg preko svih kanala i uređaja. Kompanija MasterCard je 2014. godine objavila specifikacije koje HCE (Host Card Emulation) tehnologije moraju sadržavati kako bi se omogućila sigurna NFC (Near Field Communication) beskontaktna plaćanja. HCE tehnologija također omogućuje izdavateljima kartica uvođenje NFC novčanika”, rekao je Javier Perez, predsjednik kompanije MasterCard Europe.

U 22 zemlje Europe postoji preko 70 mobilnih NFC projekata. Javni prijevoz je doprinio širenju beskontaktnih plaćanja. U Londonu je milijunima korisnika pružen jednostavniji i ugodniji način prijevoza nakon što je Transport for London (TfL) u rujnu 2014. uveo beskontaktna plaćanja.

Od tada je preko 40 milijuna putnih karata plaćeno beskontaktnim karticama ili drugim uređajima za beskontaktna plaćanja, što čini gotovo 12% takozvanih Pay as You Go putovanja.

Korisnici podzemne željeznice u Sankt Peterburgu također više ne trebaju kupovati karte za prijevoz budući da svoju vožnju mogu platiti beskontaktno.

“Europljani zaista prihvaćaju beskontaktna plaćanja. Naša vizija je osigurati korisnicima MasterCard i Maestro kartica ugodan i brz beskontaktni način plaćanja, gdje god se oni nalazili. Nizozemska je odličan primjer najbrže rastućeg tržišta beskontaktnih plaćanja u Europi s preko milijun mjesečnih transakcija. U četvrtom kvartalu 2014. bilo je osam puta više transakcija nego u drugom kvartalu iste godine”, zaključio je Perez.

Prethodni članakNajbolji oglašivač i najbolja agencija svijeta na Danima komunikacija
Sljedeći članakNova generacija šampona Pantene Pro-V