Istraživanje MasterIndex provedeno u svibnju 2015. pokazuje povećanje internetske kupovine kao i sve veću popularnost beskontaktnih i mobilnih plaćanja.

MasterCard Istraživanje je provedeno u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, u svibnju 2015. godine, na uzorku od 1006 korisnika bankarskih usluga, od 18 do 55 godina starosti, pokazuje trendove u korištenju kartica u Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo je da su građani hrvatske upoznati s pogodnostima beskontaktnih plaćanja te da koriste platne kartice u svakodnevnom životu.

Nadalje, istraživanje je pokazalo kako Hrvati prate posljednje trendove u industriji plaćanja te je zabilježeno povećanje internetske trgovine kao i beskontaktnih te mobilnih plaćanja.

Istraživanje je pokazalo kako 92% ispitanika MasterIndex istraživanja posjeduje barem jednu platnu karticu od kojih 86% posjeduje debitnu karticu, a 28% kreditnu karticu. Gotovo polovica korisnika kartica (45%) koristi svoje kartice prilikom svakodnevne kupovine.

Kartice se najviše koriste za kupovinu odjeće i obuće (75%), plaćanje goriva (60%), kupovinu hrane i pića (60%) te internetsku kupovinu (44%). Prilikom plaćanja na prodajnim mjestima, gotovina se najviše koristi za iznose do 100 kuna, no kad su u pitanju iznosi iznad 100 kuna 42% korisnika kartica kaže kako su debitne kartice njihov prvi izbor plaćanja.

Rezultati MasterIndex istraživanja također su pokazali kako su Hrvatima programi vjernosti najatraktivnija dodatna pogodnost korištenja kartica (67%) kao i plaćanje na rate (46%), a slijede ih popusti u brendiranim trgovinama (48%).

PORAST INTERNETSKE TRGOVINE
Istraživanje MasterIndex pokazalo je kako je korištenje kartica prilikom internetske kupovine u porastu budući da 81% Hrvata povremeno kupuje putem interneta, što je porast u odnosu na listopad 2014. godine (76%) i svibanj 2014. (73%). 28% ispitanika putem interneta kupuje barem jednom tjedno ili jedan do dva puta mjesečno.

Proizvodi i usluge koje Hrvati vole kupovati na internetu su odjeća, obuća i slični modni dodaci (60%) te elektronika (48%). Hrvati MasterCard kartice doživljavaju kao jedne od najšire prihvaćenih kartica na internetu, a najviše se kupuje u stranim internetskim trgovinama. 43% ispitanika najčešće kupuje u stranim internetskim trgovinama, dok samo 17% kupuje u domaćim.

Najčešće spominjani razlozi za internetsku kupovinu su povoljne cijene i popusti (71%). Također, 50 do 54% ispitanika kao prednost internetske kupovine ističe činjenicu da ne moraju osobno otići u trgovinu, da su neki proizvodi dostupni isključivo u internetskim trgovinama koje također pružaju i široku paletu proizvoda te da su otvorene 24/7.

30% svih korisnika kartica povećalo je svoju internetsku kupovinu nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, što je više nego u listopadu 2014. Glavni razlozi su ukidanje carinskih nameta i mogućnost isporuke u Hrvatsku.

Iako je internetska trgovina jednostavna, popularna i sigurna, sigurnost se i dalje spominje kao prepreka za ovakvu vrstu kupovine.

“Sigurnost internetskih plaćanja itekako je važna korisnicima kartica koji kupuju putem interneta, te je stoga MasterCard razvio MasterCard® SecureCode, osobni kod poznat korisniku kartice i banci, no ne i trgovcima. Na ovaj način korisnici kartica mogu biti sigurni da će svaka njihova transakcija biti zasebno provjerena i odobrena”, objasnila je Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku.

BESKONTAKTNA PLAĆANJA SVE POPULARNIJA
Kako istraživanje pokazuje, u posljednjih godinu dana povećala se svijest o beskontaktnim plaćanjima, sa 63% u svibnju 2014 na 90% u svibnju 2015. Korištenje beskontaktnih plaćanja također se povećalo s 15% u svibnju 2014. na 35% u svibnju 2015., što pokazuje da Hrvati vole koristiti plaćanja koja su jednostavna, brza i sigurna. Među ispitanicima koji nisu čuli ili koristili beskontaktna plaćanja, 58% ih je zainteresirano za ovaj način kartičnih plaćanja.

“Beskontaktna plaćanja jedan su od glavnih platnih trendova u Europi, a istraživanje MasterIndex pokazuje kako Hrvati prate taj trend. Beskontaktni način plaćanja je brz i efikasan za kupnje bilo kojeg iznosa: kupnje do 100 kuna vrše se bez unosa PIN-a, dok se kod kupnje iznad 100 kuna transakcija dodatno potvrđuje PIN-om. Beskontaktne transakcije osigurane su višeslojnom zaštitom, a beskontaktne kartice imaju ugrađen čip, kao najmoderniji način zaštite”, dodala je Žigić.

RAST MOBILNOG PLAĆANJA
Kad se govori o mobilnim plaćanjima najpopularnija su SMS plaćanja koja je koristilo 80% ispitanika. Provjeravanje stanja računa putem mobitela je također popularno te je naraslo s 48% na 50% u odnosu na listopad 2014. godine. M-banking također pokazuje porast s 20% u svinju 2014. na 26% u svibnju 2015. godine.

Zanimljivo je da korištenje kreditnih i debitnih kartica putem mobilnih telefona i dalje nije uobičajeno u Hrvatskoj, a takav način plaćanja najviše koriste muškarci i ispitanici s vrlo visokim primanjima (9.001 kuna i više).