mmf-logo-midiMeđunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas projekcije rasta globalne ekonomije za ovu godinu i narednu godinu, treći put u manje od godinu dana, navodeći kao razlog usporavanje kineske trgovine i niske cijene sirovina koje pogađaju Brazil i druga tržišta u razvoju, javlja agencija Reuters.

Svjetska ekonomija će, prema najnovijem izvještaju MMF-a, ostvariti rast od 3,4 posto u 2016. godini i od 3,6 posto u 2017. godini, što je u oba slučaja za 0,2 posto poena niže u odnosu na projekcije Fonda iz listopada.

Sjedinjene Američke Države će, prema projekcijama MMF-a, u ovoj i narednoj godini ostvariti rast od 2,6 posto, što je za 0,2 poena ispod prethodnih predviđanja, dok su projekcije za Kinu zadržane na istom nivou, uz prognozirani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,3 posto u 2016. i od 6,0 posto u 2017. godini.

U Europi, niske cijene nafte će pružiti poticaj osobnoj potrošnji, zbog čega je MMF podigao projekciju rasta BDP-a Eurozone za 2016. godinu za 0,1 poen, na 1,7 posto, dok je za 2017. godinu projekcija ostala ista, odnosno 1,7 posto.

Za europske zemlje u razvoju za ovu godinu je prognoziran ekonomski rast od 3,1 posto, što je za 0,1 poen više u odnosu na predviđanje u listopadu, dok je za 2017. godinu ostala nepromijenjena prognoza od 3,4 posto.

Kada je riječ o vodećim europskim ekonomijama, MMF prognozira da će privreda Njemačke u ovoj i u narednoj godini ostvariti rast od 1,7 posto, Francuska rast od 1,3 i 1,5 posto, Italija rast od 1,3 i 1,2 posto, a Španjolska rast BDP-a od 2,7 i 2,3 posto.

Brazil će, kako se dodaje u izvještaju, ostati u recesiji u 2016. godini, uz pad BDP-a od 3,5 posto, što je za 2,5 poena niže u odnosu na projekciju Fonda u listopadu.

Fond je upozorio da usporavanje potražnje u Kini ostaje ključna opasnost po rast globalne ekonomije, kao i da slabiji kineski uvoz i izvoz uveliko ugrožavaju druga tržišta u razvoju i izvoznike sirovina. (tanjug.rs)