zagreb-chocofest-akademija-vina-001Akademija vina najavila uvođenje čokoladno-vinskih tečajeva u svoj program

U okviru prvog Festivala čokolade “Zagreb Chocofest” koji se održava od 10. do 14. veljače u velikom šatoru na Trgu bana Jelačića, u petak je u organizaciji Akademije vina održana radionica sljubljivanja vina i čokolade koja je privukla veliki broj zainteresiranih građana, izvijestili su u ponedjeljak iz tvrtke Agrokor vina.

Radionicu Akademije vina, na kojoj je sljubljeno sedam izabranih vina iz asortimana Vina Belje, Vina Laguna, Iločki podrumi i Podrumi Mladina s pralinama čokolaterije Nautilus, vodio je Franjo Francem, enolog tvrtke Agrokor vina. Zainteresiranim posjetiteljima i predstavnicima medija, kao gošće radionice, pridružile su se i članice Udruge Žene i vino (WOW).

Francem je na početku radionice predstavio Akademiju vina, čiji je cilj podizanje kulture stola i promicanje kulture uživanja u vinu i samim time i kulture uopće.
Sorta, berba, terrior, kupažiranje, dekantiranje, bouquet, barrique… termini su koji se svladavaju na tečajevima Akademije vina, kao i načini kušanja i prepoznavanja svih čari vina. Ovom prilikom najavljeno je i uvođenje ovakvih čokoladno-vinskih tečajeva u redovan program Akademije vina.

Iako naizgled nespojivi, vrhunsko vino i prava čokolada u kombinaciji daju “rajski spoj”, kako to kažu istinski poznavatelji vina i pravi hedonisti. Tako je bijeloj čokoladi s malinom pridružen Rose 2011. Vina Laguna. Spoj voćnog okusa vina Rose i maline u bijeloj čokoladi ili mirisnog Principovac Traminca i bijele čokolade s izabranim medom izazvao je pravo oduševljenje.

Goldberg Graševina 2009. Vina Belje i mliječna čokolada s bućinim uljem, sjemenkama i vanilijom ispunjavaju vinsko-čoko toplinom. Gaj Sauvignon 2010. Podrum Mladina sljubljen je s mliječnom čokoladom s rogačem, a Festigia Merlot 2009. Vina Laguna s tamnom čokoladom s čilijem i višnjom.

Crno vino i čokolada smatraju se magičnom kombinacijom. Istraživanja su pokazala kako crno vino i čokolada pozitivno utječu na mozak. Polifenoli, biljne kemikalije kojima obiluje tamna čokolada i vino, proširuju krvne žile, ubrzavajući tako dotok krvi u mozak. To pak osigurava dovoljno kisika i šećera.

zagreb-chocofest-akademija-vina-002Francem je na ovoj radionici spojio Cabernet sauvignon 2008. Vina Belje s tamnom čokoladom s cvjetnom soli te vino Postup Donja Banda 2007. s tamnom čokoladom s marcipanom i kavom.

Na Festivalu čokolade Akademija vina sudjelovat će i na Valentinovo, kada će se u sklopu cooking showa za parove, održati radionicu na kojoj će parovi pripremati čokoladne kreme i prema vlastitim preferencijama sljubljivati ih s vinima.

Pobjednici ove radionice dobit će kao nagradu Basic tečaj Akademije vina, na kojoj će savladati osnovna svojstva vina i načine kušanja vina, kategorizaciju vina, upoznati se s asortimanom hrvatskih vina, kulturom stola te načinima sljubljivanja jela i vina.

Tijekom trajanja Festivala u Wine&čoko baru za posjetitelje je pripremljen poseban Wine&čoko meni i cjenik te će moći kušati odabrana vina na čaše u kombinaciji s preporučenim pralinama, ali i kupiti butelju vina po izuzetno povoljnim cijenama, kaže se u priopćenju Agrokor vina.