Švicarski prehrambeni div Nestle objavio je u četvrtak da je postigao dogovor o kupnji britanskog proizvođača medicinskih uređaja Phagenesis koja radi na novom tretmanu za disfagiju, odnosno otežano gutanje

nestle-midiNestle Health Science unaprijed će za preuzimanje Phagenesisa platiti određeni, zasad neobjavljeni iznos, a ostatak novca isplatit će u ratama, kako Phagenesis bude dovršavao procjenu uređaja Phagenyx koji koristi električnu stimulaciju za pomoć pacijentima da vrate kontrolu nad gutanjem.

Disfagija je posebno izražena kod osoba koje su pretrpjele moždani udar i može prouzročiti po život opasne komplikacije, poput aspiracijske upale pluća, pothranjenosti i dehidracije.

Iz Nestlea napominju da će se akvizicija britanske kompanije temeljiti na uspješnom završetku europskog i američkog programa razvoja koji se očekuje najkasnije do 2019. godine.

Iz Phagenesisa pak ističu da će im ulaganje omogućiti da ubrzaju razvoj Phagenyxa.

Posrijedi je najnovija Nestleova akvizicija u području medicine budući da je švicarski prehrambeni div odlučio usmjeriti poslovanje prema području na granici hrane i lijekova.

Procjenjuje se da je Nestleov odjel vezan za zdravlje ostvario oko četiri milijarde od ukupno 88,8 milijardi franaka prihoda grupe u 2015. Smatra se da bilježi najbrži rast i da je isplativiji od ostalih, tradicionalnih dijelova Nestleova poslovanja vezanih za hranu i piće, poput instant kave Nescafe i čokoladica KitKat.

Analitičari ističu da je Nestle Health Science prošle godine zabilježio organski rast za 7,6 posto dok je na razini grupe on iznosio 4,2 posto. Grupa je za taj dio poslovanja zacrtala godišnje prihode od 10 milijardi švicarskih franaka. (tportal.hr/Hina)