Niske cijene glavni razlog kupnje u diskontima

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal, provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 ispitanika tijekom ožujka 2013. godine, pokazalo je kako se hrvatski potrošači sve više okreću diskontnim prodavaonicama u obavljanju nabavki za svoje kućanstvo.

Naime, upitani kupuju li u Lidlu natpolovična većina ispitanika (56%) odgovara potvrdno, dok preostalih 44% ističe kako ne kupuje u prodavaonicama zasad jedinog “hard“ diskontnog lanca na hrvatskom tržištu.

Može se zaključiti da bi taj udio vjerojatno bio i veći da se Lidlove prodavaonice nalaze u blizini mjesta stanovanja ispitanika (važno je naglasiti da je istraživanje provedeno u šest hrvatskih regija i četiri veličine naselja).

Da ne kupuju u Lidlu zato što prodavaonica nije u blizini njihova mjesta stanovanja tako navodi čak 68,8% ispitanih. Zbog ograničenog asortimana u Lidlu ne kupuje njih 10,2%, a jednaki udio navodi i da ne kupuju jer nemaju povjerenje u kvalitetu njihovih proizvoda.

“Ne drže brendove koje redovito kupujem” kao svoj razlog ističe 8% anketiranih, a s nešto manjim udjelima potom slijede odgovori: Ne sviđa mi se taj format trgovine (4,5%), Navikao sam kupovati u drugim trgovinama (3,4%), Jer su neugledne (2,3%), a isto toliko (2,3%) ispitanika kaže kako oni ne obavljaju kupnju nego to čini neki drugi član kućanstva.

S druge strane, cjenovna povoljnost glavni je razlog za kupnju u Lidlovim trgovinama, što kao svoj razlog ističe 59,4% sudionika istraživanja. Zato što vjeruju u kvalitetu njihovih proizvoda u Lidlu kupuje 33,9% ispitanika. Blizinu prodavaonice mjestu stanovanja kao svoj razlog za kupnju ističe 29% anketiranih, dok 19,2% kaže kako u Lidlu kupuju jer im odgovara jednostavnost njihove ponude.

Kada je u pitanju učestalost kupnje u Lidlu kupci su dosta podijeljeni. Tako najveći dio njih, ili 60,7%, kaže da u Lidlu kupuju rijetko, odnosno samo kada im je usput. S druge strane, da kupuju redovito i da im je Lidl prvi izbor za nabavku namirnica ističe 27,2% anketiranih, dok u prodavaonice ovog diskontnog lanca samo prilikom velikih nabavki ide 12,1% ispitanika.

Odanost kupaca za trgovačke je lance od iznimne važnosti pa je dobiveni rezultat na pitanje “Smatrate li se vjernim kupcem Lidla?” umnogome znakovit s obzirom da je ovaj trgovac sa svojim diskontnim konceptom na hrvatskom tržištu prisutan tek nekoliko godina. Naime, više od jedne trećine ispitanika smatra se vjernim kupcem Lidla (34,8%). Da se takvima ne smatraju ističe 61,2% anketiranih potrošača, a da nisu sigurni navodi njih 4%.

Prethodni članakCoca-Coli HBC Hrvatska dvije vrijedne nagrade za društvenu odgovornost
Sljedeći članakU Savez udruga malih trgovaca svi su dobrodošli