Njemački potrošači spremni trošiti unatoč vladinim mjerama štednje

Sklonost potrošača kupovanju u najvećem europskom gospodarstvu znatno je pojačana unatoč najavljenom smanjenju javne potrošnje za 80 milijardi eura

Njemački potrošači i dalje su spremni trošiti, unatoč nedavnoj vladinoj najavi velikog paketa štednje, objavila je u srijedu istraživačka tvrtka GfK u redovnom mjesečnom izvješću.

Tvrtka sa sjedištem u Nürnbergu objavila je da je ukupna prognoza raspoloženja potrošača za srpanj stabilna, uz zadržavanje odgovarajućeg pokazatelja na lipanjskoj razini od 3,5 bodova.

Značajno su se pak pogoršala očekivanja Nijemaca vezano za primanja, te mnogi očekuju da će ubuduće imati na raspolaganju manje novca.

Vlada kancelarke Angele Merkel najavila je ovog mjeseca smanjenje javne potrošnje za 80 milijardi eura, uključujući rezanje socijalnih davanja i smanjenje plaća zaposlenih u državnim službama. Vlade pojedinih saveznih zemalja slijede primjer Berlina.

Istodobno je značajno pojačana sadašnja sklonost potrošača kupovanju, pri čemu im optimizam ulijevaju pozitivna izvješća o tržištu.

Anketari su kazali da su otkrili “mali jednokratni bum” koji je generiralo svjetsko nogometno prvenstvo koje se održava u Južnoj Africi. (H)