Na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji Telecom, Media & Technology Arena 2014, koja se od 27. do 29. travnja održava u Cavtatu, prvo predavanje je održala Ladeja Godina Košir iz Giacomelli media.

Nije problem u tome da mi nemamo dovoljno resursa, već je problem u tome kako mi tim resursima upravljamo”, rekla je Godina Košir govoreći o hijerarhiji. Također je napomenula kako se sve više mladih postavlja pitanja poput zašto sam ovdje i što ću ostaviti iza sebe. Smatra kako smo zapravo u potrazi za ravnotežom između emocija i racionalnosti, te kako će to postati još vidljivije u budućnosti.

Pozdravni govor na konferenciji održao je Dražen Lučić, predsjednik vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) koji je i suorganizator ove konferencije. Lučić je govorio o tome kako pomoći operatorima da im se povrate njihova sredstva, te o izazovima u regulaciji koji su na svjetskoj razini.

“Kako bi pomogli lokalnoj samoupravi, izradili smo jedan interaktivni internet portal u kojem smo označili zone u kojima je zastupljen pristup internet. Ti se podaci redovito ažuriraju. Informacije dobivamo od svih service providera kojima je to obveza. To je jednostavan primjer kako se može pomoći svim građanima. S druge strane, dobro koristi za planiranje i natječajnu dokumentaciju”, istaknuo je Lučić.

U nastavku konferencije, uz sudjelovanje vodećih stručnjaka jugoistočne Europe iz područja telekomunikacija, kroz perspektivu regulatornih tijela i s druge strane, perspektive telekomunikacijskih tvrtki, raspravljalo se o budućim izazovima ovog područja.

“Svi operatori pokušavaju fiksne troškove smanjiti. Ta tendencija nije prisutna samo kod nas, nego već i Europi. Operatori sami trebaju procijeniti što je ono što će ih činiti konkurentnima na tržištu”, naglasio je zamjenik predsjednika Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije Domagoj Jurjević.

Slična situacija je i u Makedoniji. Posljednje tri godine postotak Makedonskog telekoma opada, ali je prema podacima koje je iznio direktor Agencije za elektroničke komunikacije Robert Ordanoski, i dalje vodeći i to sa 63,01 posto.

Ordanoski najavljuje kako će se u budućnosti više posvetiti fiksnom broadbandu.

Predsjednik menadžerskog odbora Telecoma Slovenija Zoran Vehovar smatra kako jači regulatorni režim neće povećati investicije.

“Iznenađen sam što su regulatorna tijela tako optimistična kada govore o budućnosti i investicijama.”, kazao je Vehovar.

O mogućnosti investicija u telekomunikacijama, potpredsjednik Huawei CEE & NORDIC region Hu Anmin ističe važnost veličine kompanije.

Što je veća kompanija, veće su mogućnosti za investiranje, ali također postoji još jedan aspekt koji je često zanemaren, smatra Anmin, a to je iskustvo iz kojega treba stalno učiti.

Konferencija je okupila mnoge stručnjake iz područja telekomunikacija i tehnologije iz Hrvatske, ali i ostalih zemalja poput Slovenije, Bugarske, Poljske, Srbije, Švedske, Makedonije i mnogih drugih.