Gospodarski sud u Beogradu odbio je zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka da poduzeća koja u Srbiji posluju u okviru tog koncerna prijeđu pod njegovu upravu i nadležnost ‘lex Agrokora’, piše u četvrtak beogradski tisak.

List Politika, kojem je informacija potvrđena u Gospodarskom sudu, navodi kako je ta odluka “samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbank, kojoj taj koncern najviše duguje, a koja je za sada ostala kratkih rukava”.

“Primjenom ‘lex Agrokora’ nema garancija da će im više od milijardu eura, koliko su pozajmili Todoriću, biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava posljednjih nekoliko mjeseci pokušali zaštititi pred međunarodnim i regionalnim sudovima”, navodi Politika.

List podsjeća da su gospodarski sudovi u Beogradu i Zrenjaninu donijeli privremene mjere zabrane kojima se praktično onemogućuje raspolaganje vlasništvom, uključujući i zabranu prodaje kompanija koje posluju u Srbiji.

Početkom lipnja sudovi su donijeli privremene mjere zabrane raspolaganja i opterećenja vlasničkih udjela Agrokorovih kompanija u Frikomu i Dijamantu, kao osiguranje za potraživanje Sberbanka u iznosu od 100 milijuna eura.

“Ruski Sberbank onemogućio je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dvije srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji… Sberbank je, s druge strane, osigurao da će im hrvatski koncern vratiti dio duga prema tim kompanijama” navodi Politika.

Taj list ‘lex Agrokor’ tumači kao zakon o sistemski važnim kompanijama koju je hrvatski Sabor usvojio u travnju kako bi spasio Agrokor Ivice Todorića, čime je njegova privatna imovina praktično nacionalizirana.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Mercatora S te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, s ukupno oko 11.000 djelatnika.

Početkom travnja tadašnji srbijanski premijer, a danas predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz kompanija koje su povezane u sustav Agrokora ne odljeva iz Srbije. (Hina)